Osijek- domaćin konferenciji urbanog razvija regija

Osijek- domaćin konferenciji urbanog razvija regija Osijek- domaćin konferenciji urbanog razvija regija

fotografija Ksenija Zelenić

Na osječkom Građevinskom i arhitektonskom fakultetu organizirana je dvodnevna radionica Europske komisije o urbanom razvoju i tome kako planirati i provoditi uspješna ulaganja u gradovima i njihovim okruženjima.

 

U Hrvatskoj je pet gradova za koje su predviđena sredstva Europske Unije u iznosu od 345 milijuna eura, rekao je među ostalim ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Europska komisija nije slučajno odabrala Osijek za ovakvu konferenciju rekla je direktorica Glavne uprave Europske komisije za regionalnu politiku Vitoria Aliata di Vilafranka . Dodala je kako je naš grad uspješan u suočavanju s izazovima, ima dobre rezultate u jačanju poduzetništva i ulaganja u inovacije. Kako smo svjesni da se Slavonija suočava s problemom demografije želimo poticati dobre primjere.

U Osijeku se provode projekti vrijedni 87 milijuna eura od čega je 67 i pol sufinancirano iz europskih fondova.Projekti ITU-a iznose 40 milijuna eura a radi se o poduzetničkoj infrastrukturi, javnom prometu, razvoju i unaprijeđenju kulturne baštine, sustavu toplinarstva, kaže zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Konferencija u Osijeku ujedno je prigoda za razmjenu ideja i dobrih praksi ali i iznalaženja konkretnih rješenja za održivi razvoj.

ITU konferencija