Osijek donio proračun

Osijek donio proračun

Foto: FB Slavonska televizija

Osijek je, čini se, prvi grad u Hrvatskoj koji je donio proračun za 2015. godinu. Danas je održana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je većinom glasova prihvaćen rebalans za ovu i proračun za sljedeću godinu.

"U boljim godinama proračun je bio 592 milijuna kuna, a sljedeće godine možemo računati s dvije trećine toga iznosa, odnosno s 393,4 milijuna. Zato nam je temeljni kriterij za izradu Proračuna bio likvidnost", rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić. "U uvjetima teške gospodarske krize morali smo osigurati više od 50 milijuna za otplatu kredita, ali to nije jedini teret s kojim se moramo nositi. Porezna reforma – stimulativna mjera središnje državne vlasti - umanjila je prihode Grada za 30, a zbog novog Zakona o regionalnom razvoju, Osijek gubi 5 do 10 milijuna kuna. Prijedlog Proračuna predviđa odlučnu provedbu mjera štednje i trošenje isključivo onoga što imamo", istaknuo je Vrkić i dodao kako je za završetak započetih i početak novih projekata osigurano 55 milijuna kuna. "Osigurana su sredstva koja omogućavaju temeljno funkcioniranje obrazovanja, odgoja, kulture i sporta", kaže Vrkić te ustvrđuje kako Osijek dijeli sudbinu nekonkurentne Hrvatske. "Svi skupa morat ćemo raditi puno više, za puno manje novaca. To je realnost koju će 2015. dijeliti zaposlenici u Gradskoj upravi skupa s onima u kulturi, sportu i gradskim tvrtkama", rekao je Vrkić. Vlastitim amandmanom je tražio povećanje stavke za rodiljne naknade i pomoć za opremu za novorođenčad.

O proračunu je bilo riječi i prije same točke dnevnog reda u kojoj se o njemu raspravljalo i odlučivalo - za vrijeme pitanja i prijedloga vijećnika. Primjedbe HDSSB-a su bile kako ga ne treba donositi prije županijskog ili državnog proračuna, jer će se tada stavke moći točnije istaknuti. No, gradonačelnik Ivan Vrkić ističe kako je kod pripremljenog prijedloga riječ o „zbroju živih brojki, koje se će se korigirati rebalansom“. 

Svemu je prethodio pokušaj predsjednika kluba vijećnika Građanske opcije Grada Osijeka Miroslava Šimića da na dnevni red uvrsti i Informaciju o stanju osječkog odlagališta Lončarica Velika, te odgađanje donošenja odluke o raspisivanju izbora za mjesne odbore, kako bi se oni održali na dan predsjedničkih izbora, no budući da njihovi prijedlozi nisu prihvaćeni vijećnici te stranke napustili su sjednicu. 

Vijećnička pitanja i prijedlozi odnosili su se na ambroziju, komarce, neriješene ili loše riješene prometne situacije u gradu, popravak spomenika braniteljima koji su oštetili vandali, ali i na najave da bi Osijek, uz Split i Rijeku, trebao dobiti status kakav ima Zagreb.

U audio zapisu dio je odgovora gradonačelnika Ivana Vrkića.