Osijek: informatičke diplome nezaposlenima

Osijek: informatičke diplome nezaposlenima

fotografije: M.P.

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić u Zavodu za informatiku u Osijeku uručio europske računalne diplome - međunarodno priznate potvrde informatičke pismenosti. Županija je edukaciju za 30 polaznika financirala s oko 70 tisuća kuna.

Tijekom siječnja nezaposlenost je povećana u svim ispostavama osječkog HZZ-a, a najviše u Osijeku, Našicama i Belom Manastiru, najnoviji su podaci HZZO-a.
 U siječnju je evidentirano 18.558 nezaposlenih žena koje čine 56,8 posto ukupnog broja nezaposlenih. Prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti od 29,2 posto čine osobe starije od 50 godina dok osobe u dobi od 15 do 24 godine čine 18,8 posto ukupne nezaposlenosti u osječkom HZZ-u. Prema ugovoru o radu, u siječnju je zaposleno 1.060 osoba, što je 9,4 posto više nego u siječnju 2015.  Poslodavci su osječkom HZZ-u prijavili 1.087 slobodnih radnih mjesta, što je za 448 više nego u prosincu i 60 radnih mjesta više nego u siječnju prošle godine. Najviše osoba zaposleno je u prerađivačkoj industriji, trgovini i obrazovanju.

diplome-nezaposlenima_n.jpg


To su zabrinjavajući podaci, rekao je župan osječko-baranjski dr.sc Vladimir Šišljagić, podsjećajući kako je u županijskom proračunu za ovu godinu za projekte poticanja zapošljavanja planirano 350 000 kuna.Na području Osječko-baranjske županije više od polovice nezaposlenih na evidenciji HZZ-Regionalnog ureda Osijek dulje je od godinu dana.

Osnovnu EDCL diplomu u Osijeku primilo 23-oje polaznika

Europska računalna diploma (ECDL) je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja jamči vlasniku poznavanje rada na osobnom računalu prema ECDL normi. Zbog velikog uspjeha u Europi, program je proširen na cijeli svijet pod nazivom, International Computer Driving Licence (ICDL).S više od 8 milijuna korisnika, ECDL je jedan od najvećih svjetskih edukacijskih sustava certifikacije trenutno dostupan u 144 zemlje i preveden na 36 jezika. Preko 40-ak programa poticanja poduzetništva i zapošljavanja, podsjetio je župan Šišljagić, Osječko-baranjska županija djeluje više od 10 godina putem Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj. Za poticanje zapošljavanja 809 dugotrajno nezaposlenih osoba dosad je uložila više od 2,7 milijuna kuna.