Osijek je spreman za borbu protiv komaraca

Osijek je spreman za borbu protiv komaraca

Zbog toplog i suhog vremena, te niskog vodostaja Drave ne razvijaju se larve, pa je za očekivati da u sljedećih 15-ak dana komaraca na osječkom području neće biti.

Iako visoke temperature i izostanak padalina ne idu na ruku poljoprivrednicima, iz osječke Gradske uprave poručuju kako takve vremenske prilike odgađaju razvoj larvi i njihovu brojnost. "Uskoro će biti predstavljena strategija za borbu protiv komaraca koja je osmišljena u suradnji sa stručnjacima, a ona, uz poznate, uključuje i napredne metode tretiranja komaraca na osječkom i obližnjim naplavnim područjima" - istaknuo je pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Romano Kristić.
U gradskom je proračunu za uništavanje komaraca tri milijuna kuna, zatražena je potpora nadležnih ministarstava i vlade, ali u gradskoj upravi vjeruju da će novca za kvalitetan i opsežan tretman komaraca biti dovoljno, tim više što su i cijene usluga ove godine znatno niže nego prijašnjih godina. Monitoring i upravljanje sustavom na natječaju je dobio osječki Odjel za biologiju – znanstvenim metodama kreće se u borbu s komarcima. Na temelju podataka o temperaturama zraka i voda, vodostajima, poplavnim područjima određivat će se postupci suzbijanja komaraca. "Ovim sustavom očekujemo povećanje efikasnosti, ali i uštedu u troškovima", kaže Kristić. Pri tom misli na nepotrebno rasipanje bioloških i kemijskih sredstava, ali i na njihovo ekonomično trošenje budući da će se točno otkrivati žarišta i ciljano provoditi tretman uništavanja komaraca i ličinki.
Iako bi se bespilotne letjelice mogle koristiti za uzorkovanje voda u nepristupačnim područjima, kao što su primjerice minski sumnjiva područja, ali i za sam tretman, u Osijeku "dronova" neće biti zbog visokih troškova. No, kako najavljuje Kristić, Osijek će zajedno s gradovima u susjednim zemljama nastojati izraditi projekt i prijaviti ga za sufinanciranje iz Europskih fondova.