Osijek: Ljetna škola Europske udruge edukatora povijesti u Muzeju Slavonije

Osijek: Ljetna škola Europske udruge edukatora povijesti u Muzeju Slavonije

foto: EUROCLIO

Muzej Slavonije do 24. kolovoza ugošćuje sudionike Ljetne škole Europske udruge edukatora povijesti (EUROCLIO). Teme najavljene za ovaj susret odnose se na Drugi svjetski rat, Domovinski rat i mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja. Okupit će dvadesetak sudionika.

Osmišljene kako bi se potaknula suradnja i susret edukatora, razmjena ideja i načina podučavanja na regionalnim razinama - teme će okupiti dvadesetak sudionika iz raznih dijelova Europe, najavljuje ravnatelj Denis Detling: "Teme su različitosti i nasilje i doista donose promišljanje o različitosti u pristupima proučavanju povijesti. Ovaj prostor je okusio ratna zbivanja i to je interesantno za sve ove sudionike škole. Osim toga dotaknut ćemo se ne samo recentnih događanja kao što je Domovinski rat i mirna reintegracija - nego i Drugog svjetskog rata i promjena koje se događaju na ovom prostoru uslijed svih tih događaja."

Organizator Škole je Euroclio - Europska udruga edukatora povijesti u suradnji s Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i osječkim Muzejom Slavonije, koji po Detlingovim riječima postaje logistička baza za edukatore.

"Mi prikupljamo povijesnu građu, o njoj brinemo ne da bi bila daleko od očiju javnosti - nego da bude iskorištena i dostupna ljudima. Utoliko je bitno okupiti multiplikatore."
Sudionici četverodnevnoga skupa obići će Memorijalni centar u Batini, mjesta sjećanja u Vukovaru, a u Osijeku će se zajedno s aktivnim sudionicima dotaknuti mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja.