Osijek: O pristupačnom turizmu na području grada i županije

Osijek: O pristupačnom turizmu na području grada i županije Osijek: O pristupačnom turizmu na području grada i županije

foto: HRT/mp

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Osijeku je na sastanku o temi "Pristupačnost turizma na području Osijeka i Osječko-baranjske županije" istaknuto kako u Europskoj uniji živi 80 milijuna invalida. Riječ je o neistraženom tržištu za koje je jako važna pristupačnost.

U svijetu, istaknuto je, invalidi su najveća manjinska skupina turista koju čini čak 650 milijuna putnika s pratnjom. Ne samo turističkoj ponudi, nego svim problemima svakodnevnog života - pristup je kojim se bavi Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, prvi izvan Zagreba. Iz Osijeka od početka studenog pokriva, ističe savjetnik pravobraniteljice Mario Burek, pet slavonskih županija.

Zamjenik pravobraniteljice Anke Slonjšak, Dario Jurišić, podsjetio je, među ostalim, kako se od Grada i Županije očekuje da potiču projekte koji turističku ponudu čine dostupnijom invalidima. Teme sastanka u Područnom uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom koji je prije mjesec dana kao prvi takve vrste otvoren  izvan Zagreba odnosile su se na uvid u aktivnosti i mjera kojima Grad Osijek i Osječko-baranjska županija potiču projekte koji turističku ponudu čine dostupnijom turistima s različitim teškoćama - utvrđivanje trenutnog stanja. "U ovom trenutku ne postoji baza podataka o pristupačnosti objekata invalidima, niti se u javnosti dovoljno govori o tome kako turizam treba biti dostupan za sve", istaknula je pročelnica Odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

"Želimo čuti i prijedloge za unapređenje pristupačnosti objekata, proizvoda i usluga po načelima univerzalnog dizajna i razumne prilagodbe, kako bi invalidi mogli ulaziti u sve objekte i uživati u svim proizvodima i uslugama kao i ostali gosti" - ocijenila je, među ostalim, Roth.

Koliko je u 2018. godini, za Osijek inače najboljoj turističkoj godini ikada, među turistima osoba s invaliditetom - nema podataka, upozorava direktor Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek.

"U suradnji sa Savezom slijepih prije dvije godine načinili smo turistički vodič na Brailleovu pismu, imamo i dva licencirana turistička vodiča”, rekao je Uranjek. Nije to ni izbliza dovoljno, ima još puno prepreka koje treba svladati da bismo se približili invalidima u sklopu turističke ponude, posebice kad je riječ o aktivnostima educiranja turističkih djelatnika i svih ostalih pružatelja usluga u turizmu (vlasnici, djelatnici, prijevoznici) o osobama s invaliditetom kao turistima, gostima, potrošačima – o njihovim specifičnostima i potrebama.