Osijek obilježava Međunarodni dan rijeke Drave

Osijek obilježava Međunarodni dan rijeke Drave

Foto: Davor Brmež

Osijek je grad koji ne samo da živi uz Dravu, nego živi sa svojom rijekom – vidjet će se to i u petak, 24. rujna kada se obilježava Međunarodni dan rijeke Drave. Program na lijevoj obali, u amfiteatru kod Barutane i na parkingu auto-kampa počinje u 16 sati.

Tko želi na lijevu obalu može doći i čamcima od pristaništa za kruzere do privremenog pristaništa ispred amfiteatra. Znanstvenici će na tribini govoriti o "Životu uz Dravu", bit će predstavljen projekt "Amazon of Europe Bike Trail", kao i foto natječaj "Živjeti s Dravom" kojim će se izabrati 13 fotografija za kalendar JU Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Na programu je i slikarska kolonija "Inspirirani Dravom", što je i tema radionice slikanja i crtanja.
Biti uz Dravu i slaviti Dravu nemoguće je bez fiš paprikaša, tako da će se održati i natjecanje u kuhanju fiša, koje počinje u 17 sati. Također, priredit će se i pokazna vježba pripreme šarana u rašljama, pečene ribe u talandari i fiš paprikaša. U 17,30 starta revijalna utrka na 5000 metara "Trči uz Dravu za Dravu", koju organizira Sportsko rekreacijski klub trkačkih rekreativaca i zaljubljenika u trčanje Run4fun, koji je na svom Facebook profilu zapisao: "Proslavimo Međunarodni dan rijeke Drave trčeći njenom lijevom obalom. Pripremili smo vam utrku/druženje u kojoj nije toliko bitan rezultat koliko pokušaj da dignemo svijest o važnosti rijeke Drave kao jedne od malobrojnih prirodnih rijeka. Život u Osijeku bez Drave jednostavno je nezamisliv!"
Uz vizuru Drave kod Osijeka nedjeljivi su i čamci, a kajakaši će se spustiti od ušća Karašice do Kopakabane i njihov dolazak predviđen je za 18 sati.
Na programu je i Biciklijada – turistički obilazak grada Osijeka. Organizatori najavljuju i kulturno-zabavni program, no za sada ne navode pojedinosti.

Znanstvena tribina "Životu uz Dravu" kod osječkih katakombi amfiteatra na lijevoj obali (početak u 16,30)
Gosti:
- Vera Santo, dipl. ing., o višegodišnjem praćenju kvalitete i korištenju vode rijeke Drave u svrhu rekreacije i vodoopskrbe
- prof. dr. sc. Vlado Obad, o putovanjima Osječana u Italiju na izvor rijeke Drave te osobnim iskustvima veslanja Dravom od slovenske granice do ušća Drave u Dunav
- Davor Mikulić, dipl. ing., ravnatelj je JU za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije o projektima zaštite i očuvanja te promicanja prirodnih ljepota rijeke Drave i ekosustava Osječko-baranjske županije.
Voditeljica Znanstvene tribine:
- izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i civilni stručnjak NATOa za kontaminaciju voda

 Cilj ove manifestacije je promicanje bogatstva kulturne baštine, tradicije i suradnje s lokalnim stanovništvom.