Osijek: Otvorena izložba "Artefakt + dizajn = prototip" u Tvrđi

Osijek: Otvorena izložba "Artefakt + dizajn = prototip" u Tvrđi Osijek: Otvorena izložba "Artefakt + dizajn = prototip" u Tvrđi

foto: HRT/mp

U Arheološkom muzeju u Osijeku otvorena je izložba "Artefakt + dizajn = prototip", Arheološkog muzeja u Zagrebu, na kojoj se predstavljaju radovi mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”.

Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica nastalih kao rezultat procesa koji je utemeljen na reinterpretaciji kulturne baštine. Uz nastale prototipove, na izložbi će biti predstavljeni arheološki predmeti koji su inspirirali autore - Zoricu Babić i Sunčicu Nagradić Habus.

Autori postava i likovnog postava su Nina Bačun i Roberta Bratović, te Umjetnička organizacija Oaza, a 
stručni suradnici Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman – Livaja. 
Sudionici projekta upoznali su pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna razvili su kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.

U Osijeku su sudionike projekta inspirirali predmeti iz Stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Osijek te su nakon održanih kulturno – umjetničkih radionica nastali proizvodi: društvena igra „Rudine ne ljuti se“, didaktičko pomagalo „Gri-gri“ i suveniri „Back to retro“, „Stalak za butelje“, „Laurina ogledala“ i „Omotničar“.Arheološki ostaci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira „Obitelj zdjelica“, „Spirala 1“ i „Spirala 2“, didaktička pomagala „Jezik zvijezda“ i „Upoznaj antiku“ i modne kolekcije „Platonska ljubav“.
U Arheološkom muzeju Osijek izložba “Artefakt + dizajn = prototip” bit će otvorena do 12. svibnja.
Izložba je do sada bila postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 19. veljače do 7. travnja, a osim sada u Osijeku, izložba će još biti postavljena i u Virovitici i Sisku. U Gradskom muzeju Virovitica izložba će biti otvorena od 15. svibnja do 9. lipnja, a u Gradskom muzeju Sisak izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. godine. Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt + dizajn = prototip”, namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko - srijemske, Osječko - baranjske, Sisačko - moslavačke, Virovitičko - podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. godine u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.
Suradnici na projektu: Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Sisak.