Osijek prvi grad koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19

Osijek prvi grad koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19

Zbog veće sigurnosti građana u situaciji epidemije koronavirusa i kontrole provođenja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, Ravnateljstvo civilne zaštite - Područni ured CZ Osijek u borbi protiv COVID-a19 uveo je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica.

Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19, priopćilo je danas Ravnateljstvo Civilne zaštite RH.

"S ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Osijek za potrebe kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite RH implementirao je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica. Uvođenje samog sustava u primjenu odvijalo se u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite grada Osijeka i Policijskom upravom osječko-baranjskom", navode iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH u priopćenju objavljenom na njihovim službenim stranicama.

U prostorijama Centra 112 Osijek postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom vremenu prikazuju video zapisi s više multikoptera koji kontinuirano nadlijeću markere postavljene na kritičnim točkama u gradu Osijeku.

Trenutno operaciju nadlijetanja obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica, stoji u priopćenju: "Ovo tehničko i operativno rješenje rezultat je suradnje Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i inženjera dragovoljaca. Isti su uključeni u pričuvni sastav Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek", dodaje se.

Od početka krize do danas, letjelice su skupile više desetaka sati letenja nad gradom Osijekom. Na taj način su olakšali praćenje situacije Stožeru civilne zaštite grada Osijeka i policiji koja svoje resurse može racionalnije koristiti, ističu iz Ravnateljstva CZ RH.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek te inženjera dragovoljaca, Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19, a kako se najavljuje, upravo slijedom osječkog primjera na ovaj će se način pokriti nekoliko gradova na području Slavonije.