Osijek se priključio potpisnicima Europske povelje o ravnopravnosti spolova

Osijek se priključio potpisnicima Europske povelje o ravnopravnosti spolova Osijek se priključio potpisnicima Europske povelje o ravnopravnosti spolova

foto M.Kralj/HRT

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić potpisao je Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Povelju je prehodno prihvatilo Gradsko vijeće. Osijek je 23. potpisnik u Hrvatskoj, slijedi Akcijski plan.

Europsku povelju do sada su u Hrvatskoj potpisale 22 jedinice- općine, gradovi i županije. Gradonačelnik Vrkić je prigodom potpisivanja rekao da nije dovoljno samo normirati odnose pravnim aktima još je važnije donosti promjene, shvatiti da razlike među spolovima ne znače razdvajanje već zajedničku odgovornost za zajednički život. 

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Sanda Pašuld kaže da Povelja potiče ravnopravnost kroz mjere i akcije na svim razinama lokalnog odlučivanja. Europska povelja nije povezana s Istanbulskom konvencijom koja je usmjerena protiv nasilja nad ženam i nasilja u obitelji dok Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini govori o lokalnim prilikama i lokalnom djelovanju na promicanju ravnopravnosti između žena i muškaraca. 

Tijekom 2 godine treba donijeti i Akcijski plan provedbe Europske povelje.

20180312_101233.jpg20180312_101022.jpg

gradonačelnik Ivan Vrkić i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Sanda Pašuld