Osječani donirali hranu za socijalnu samoposlugu

Osječani donirali hranu za socijalnu samoposlugu

Romano Kristić, press u gradskoj upravi

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi, Grad Osijek i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, organizirali su humanitarnu akciju prikupljanja donacija u hrani za Socijalnu samoposlugu u Osijeku. Prikupljeno je hrane u vrijednosti od 24 tisuće 255 kuna.

rlj2.jpgO akciji je na konferenciji za novinstvo izvijestio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Romano Kristić. Istaknuo je da j4e prikupljenih 3 i pol tone hrane više od onog što su očekivali. Zahvaljujući Humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi, Gradu Osijeku, Gradskom društvu Crvenog križa Osijek, radu 70 volontera Rijeke ljubavi i Crvenog križa, trgovačkim lancima Kaufland, Konzum, Interspar i Portanova, humanitarna akcija prikupljanja donacija u hrani za Socijalnu samoposlugu u Osijeku iznimno je uspjela. Prikupljeno je  891 kg brašna, 370 litara ulja, 585 kg šećera, 317 paketa riže, 569 paketa tjestenine, 17,74 kg graha, 704 kg mlijeka, 510  konzervi, 247 paketa dječje hrane  te 243 paketa ostalih namirnica. Ukupna je vrijednost prikupljene pomoći oko 24 255 kuna. 

Akcija se provodila u trgovačkim centrima Konzum (Jug II, Portanova i Sjenjak), Kaufland (Jug II) i Interspar (na kružnom toku) tijekom subote, 21. studenog te do 15,00 h nedjelje, 22. studenog. Volonteri Humanitarne udruge Rijeka ljubavi i Gradskog društva Crvenog križa Osijek kupcima su pri ulasku u trgovački centar uručivali letak na kojemu je bilo navedeno koje se namirnice prikupljaju. Kupovinom tih namirnica i predajom donacije volonterima na mjestu prikupljanja donacija (iza blagajni), pomagalo se da se osiguraju namirnice za pakete koji će biti podijeljeni u Socijalnoj samoposluzi.

rlj1.jpgProjekt "Socijalna samoposluga" sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a ideja je povećati socijalnu osjetljivost građana grada Osijeka prema materijalno ugriženim osobama, unaprijediti suradnju sa srodnim udrugama, tijelima lokalne i regionalne samouprave u području socijalnih usluga, povećati broj donacija u hrani, robi i novcu diseminacijom projekta i njegovom promidžbom. Cilj im je ukazati na probleme i nedostatke u društvenoj sredini te skrenuti pozornost na nepotrebno bacanje hrane. Projekt se provodi u okviru natječaja Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj HR.5.2.05 u okviru prioritetne osi mjere 5, 5.2 „Jačanje uloge organizacija civilnog društva (OCD-ova) za društveno-gospodarski rast i demokratski razvoj“ Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013.

 

/tekst i fotografije M. Paulić/