Osječani hodanjem obilježili Svjetski dan kretanja

Osječani hodanjem obilježili Svjetski dan kretanja Osječani hodanjem obilježili Svjetski dan kretanja

Svjetski je dan kretanja u Osijeku je obilježen akcijom „Hodanjem do zdravlja”. Već tri se godine u gradu na organiziranim subotnjim hodnjama okupljaju građani u sklopu akcije Zavoda za javno zdravstvo kojom se podiže svijest o koristima tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti.

Kad se zbroji kilometraža po svakom članu, godišnje napravimo preko pet tisuća kilometara. Kretanje je najbanalnija, najosnovnija stvar koja nas je izdigla kao ljudsku vrstu i treba nam da bismo očuvali svoje zdravlje, ako nam je narušeno da ga unaprijedimo i pomognemo si koliko možemo”, rekao je koordinator Nacionalnog programa „Živjeti zdravo” za Osječko-baranjsku županiju Nikola Kraljik. Podsjetio je tom prilikom na drevnu izreku da je kretanje najbolji čovjekov lijek.

Pedesetak građana mahom treće životne dobi s desne je strane pješačkoga mosta prešlo na lijevu te su stazom za hodanje stigli do prostora kod ZOO hotela. Među njima je bila i umirovljenica Branka Kiefer. „Fizička aktivnost i druženje puno mi znače. Zdravlje je najbitnije pa svojim dragim prijateljicama i prijateljima poručujem da ostave daljinske upravljače i izađu van”, poručila je gospođa Kiefer.

I ovaj se put hodalo, a zatim i vježbalo pod budnim okom profesora Ivana Matančića koji je istaknuo kako bi svatko trebao dnevno izdvojiti bar tridesetak minuta za kretanje. Pozvao je građane da redovitim hodanjem učine veliki korak prema očuvanju svoga zdravlja.

Kako je Grad Osijek partner u provedbi projekta „Hodanjem do zdravlja”, aktivnosti se pridružio gradski pročelnik za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić. Istaknuo je kako su izradom staze za hodanje i opremanjem parka kod ZOO hotela stvoreni još bolji uvjeti za provođenje ove aktivnosti te pozvao građane da iskoriste brojne pogodnosti u Osijeku za boravak na otvorenom.