Osječani uspješni na natjecanju na veslačkim ergometrima

Osječani uspješni na natjecanju na veslačkim ergometrima Osječani uspješni na natjecanju na veslačkim ergometrima
Anton i Patrik Lončarić Anton i Patrik Lončarić
Anton Lončarić, Nik Krebs, Patrik Lončarić, Jaka Čas Anton Lončarić, Nik Krebs, Patrik Lončarić, Jaka Čas
Luna Keretić Luna Keretić
David Šain David Šain
Patrik Lončarić Patrik Lončarić
Anton Lončarić Anton Lončarić

Matej Metković, Martin Sinković, David Šain, Luka Baričević, foto VK Jadran Rijeka

Veslački klub “Jadran” – Rijeka u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i ove je godine organizirao Croatia Open Indoor – Rijeka 2020. Članovi osječkog Iktusa osvojili su dva srebra i dvije bronce uz najbolje hrvatske mlađe seniore i juniorku.

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima je jedno od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e činjenica koja daje potvrdu visoke tehničke i natjecateljske razine natjecanja. Ove godine na Zamet je stigao rekordan broj od 580 veslača iz Italije, Francuske, Mađarske, BiH, i Hrvatske.
Prvo mjesto u kraljevskoj utrci na 2000 metara odnio je Martin Sinković (5:48.8) koji ujedno i drži rekord natjecanja iz 2015 (5:45.5). Stariji brat Valent ovoga je puta zbog ozljede ruke morao preskočiti Rijeku. Drugi je među seniorima bio Matej Metković s vremenom 5:59.1, treći je bio Osječanin David Šain s vremenom 6:03.0, a četvrti Luka Baričević s vremenom 6:04.6.
U natjecanju mlađih seniora pobijedio je Slovenac Nik Krebs s vremenom 5:54.3 dok su među hrvatskim predstavnicima dominirali Iktusovi Patrik I Anton Lončarić. Patrik Lončarić ostvario je vrijeme 6:01.6, dok je Anton bio treći s vremenom 6:02.8. Drugi Slovenac Jaka Čas bio je četvrti s vremenom 6:05.2, a Boris Cesarec iz Trešnjevke peti sa 6:09.8. Iktusov Ivan-Ante Grgić osvojio je 8. mjesto s vremenom 6:11.2. Laki mlađi senior Marin Kovač iz Iktusa osvojio je četvrto mjesto s vremenom 6:47.6
Odlična je bila i Luna Keretić među juniorkama. Osvojila je drugo mjesto s vremenom 7:27.4, no najbolja je među hrvatskim juniorkama jer je od nje bila brža samo Pia Grušovnjak iz Slovenije (7:24.6). Trenerica Jasminka Kraljević-Čolić u Rijeku je povela i nekoliko mlađih veslača među kojima je najbolji bio mlađi junior Karlo Paunović s osvojenim 15. mjestom.

Uz Iktusovce u Rijeku su otputovali i veslači i veslačice HVK Baranja iz Draža uz trenera Tomislava Oršolića. Iris Molnar osvojila je 3. mjesto u kategoriji kadeti B, Hrvoje Balatinac i Dora Balić osvojili 4. mjesto u svojim kategorijama kadeti B i kadeti A, a Tena Grgić osvojila je 15. mjesto u kategoriji mlađih juniorki.

Braća Lončarić u Rijeku su doputovala s trenericom Jasminkom Kraljević-Čolić nakon uspješnih priprema na vodi u okolici Šibenika gdje su bili s braćom Sinković, veslačima zagrebačke Mladosti i njihovim trenerom Nikolom Bralićem. Uskoro na vodene pripreme kreću i drugi osječki kandidati za ulazak u hrvatske reprezentativne posade.  

Tekst VK Iktus, fotografije: VK Jadran Rijeka i Tomislav Oršolić