Osječani zaplesali u sklopu kampanje "Milijarda ustaje"

Osječani zaplesali u sklopu kampanje "Milijarda ustaje" Osječani zaplesali u sklopu kampanje "Milijarda ustaje"
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Osječki je Arheološki muzej bio dijelom manifestacije "Milijarda ustaje", globalne kampanje UN-a protiv nasilja nad ženama u kojoj sudjeluje više od 200 zemalja svijeta .

Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koja je pokrenuta na Valentinovo 2012. godine zbog šokantnih statističkih podataka koji kažu kako svaka treća žena na Zemlji tijekom svog života biva fizički zlostavljana.

img_20200214_103524.jpg Osječkoj akciji priključili su se djelatnici Policijske uprave Osječko-baranjske, a policijski službenik Odjela za prevenciju Marko Marić istaknuo je kako su u kampanji petu godinu zaredom: "Naš je cilj skrenuti pozornost i djelovati na svijest svih ljudi na probleme nasilja nad ženama, ali i općenito nasilja. Što se tiče nasilja nad ženama, one najčešće trpe nasilje u svojim obiteljima. Mi već duži niz godina provodimo jedan preventivni projekt "Živim život bez nasilja" kojim želimo utjecati na sve ljude, posebice one mlađe životne dobi, gdje u osnovnim i srednjim školama održavamo predavanja. Cilj je potaknuti ih da danas-sutra ne šute nego da prijave bilo kakav oblik nasilja i to ne samo među sobom kada se nađu negdje u izlascima, nego i unutar obitelji", rekao je Marić.

Petu godinu u akciji sudjeluju i članovi Plesnog studija Shine, a predsjednica ove Udruge za promicanje kulture plesa Mira Sekereš napomenula je kako se rado odazivaju takvim manifestcijama: "Žena koja je napravila koreografiju ovog plesa je plesačica koja je bila zlostavljana kao dijete i super je što mi možemo svoju solidarnost i snagu pokazati kroz ples. Mi dakle ništa ne pričamo nego radimo ono što najbolje znamo, a to je ples. Danas se moglo vidjeti koliku snagu šaljemo zajedničkim plesom jer kroz ples nam se otvaraju mnogo veći svjetonazori. Statistika da je svaka treća žena na svijetu zlostavljana je poražavajuća jer živimo u 21. stoljeću gdje je sve javno i gdje se lako može doći do svih informacija. Mislim da se o tomu treba pričati kroz cijelu godinu, a ne samo na današnji dan kad na Valentinovo slavimo ljubav", istaknula je Mira Sekereš.

Tradicionalno su se manifestaciji priključili i predstavnici Grada Osijeka, a dogradonačelnik Boris Piližota napomenuo je kako je glavni cilj akcije spriječiti, prevenirati i ukazati na nasilje nad ženama: "Moramo dati sve od sebe kako bi došli do nulte stope tolerancije, bilo fizičkog ili psihičko nasilja. Svi se zajedno, kako u civilnom društvu tako i u institucijama, moramo uključiti još aktivnije u borbi protiv nasilja nad ženama", rekao je Piližota.

U zajedničkom plesu sudjelovali su i Crveni križ, DVD Tenja, brojni sportski klubovi, udruge i škole kako bi pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja.