Osječka promocija "Theurgije" D. Štambuka

Osječka promocija "Theurgije" D. Štambuka

screenshot HRT

Osječka publika ima priliku doznati nešto više o posljednjoj knjizi Drage Šrambuka "Theurgia", koju je napisao tijekom svog petogodišnjeg boravka u Brazilu. Predstavljanje knjige je u petak, 16. ožujka s početkom u 11,30 u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

O knjizi će govoriti Helena Sablić Tomić i Miroslava Vučić.
Pjesnička zbirka "Theurgia" nomadska je potraga za nadzemaljskom svrhom, za božanskim. Theurgia znači, na grčkom, latinizirano, božje djelo ili božje djelovanje. Ja bih rekao da je to jedna duhovna i bogozazivajuća knjiga. Knjiga koja pokazuje odnos boga i nezahvalnog čovjeka koji pokušava biti bog i koji se hrva i u ovim posebnim vremenima bori s bogom na jedna vrlo neobičan način,  kaže o svojoj zbirci Štambuk.
"Pjesnička zbirka "Theurgia" suvremenoga spisatelja, diplomata, lingvista i pjesnika Drage Štambuka najdublje je prožeta čežnjom za domovinom, a žanrovski varira između pjesme u prozi i lirskoga dnevnika, između unutrašnjega monologa i gotovo automatskoga pisanja. Knjiga "Theurgia" sastavljena je od četiri ciklusa, svaki ima točno osamdeset čestica, a svaka čestica pokriva približno jednak pravokutnik, kadar od trinaest do šesnaest redaka. Stroga arhitektura, prava struktura, numerička i geometrijska pravilnost rasporeda građe svjedoči o pretenziji svojevrsnoga svođenja računa s jednim dijelom doživljajnosti i refleksivnosti", stoji u pozivnici za osječku promociju.
Pjesnik, liječnik, diplomat Drago Štambuk u svojim se zanimanjima susretao sa sudbinama i sudbonosnim. Kao liječnik držao je sudbine u svojim rukama. Kao diplomat, kao veleposlanik Republike Hrvatske živio je u mnogim gradovima izvan domovine, družio se sa značajnim povijesnim ličnostima poput majke Tereze i Dalaj Lame. Svoja je iskustva pretočio u pjesme. I posljednju je knjigu napisao prilikom petogodišnjeg boravka u Brazilu.