Osječka tržnica zdrave hrane - Četvrtkom poslijepodne samo prirodno

Osječka tržnica zdrave hrane - Četvrtkom poslijepodne samo prirodno Osječka tržnica zdrave hrane - Četvrtkom poslijepodne samo prirodno
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)
Igor Medić, direktor Tržnice (foto Ž. Kovačević) Igor Medić, direktor Tržnice (foto Ž. Kovačević)
(foto Ž. Kovačević) (foto Ž. Kovačević)

Gradonačelnik Vrkić u razgovoru s eko proizvođačem (foto Ž. Kovačević)

Iako je trend obrnut. Zatvaraju se mjesta susreta i otvaraju internet mjesta kupovine, osječka Gradska tržnica, udruga OSPERA, SEG i eko OPG-ovi s interneta su, uvjetno, sišli među narod. Pun pogodak.

Svakoga četvrtka na osječkoj Glavnoj tržnici družit će se kupci i vlasnici OPG-ova koji proizvode ekološke proizvode. Narudžbe se i dalje primaju na virtualnim stranicama, no u četvrtak se vidjelo kako ništa ne može zamijeniti onu staru - iz ruke u ruku. Naime osječka tvrtka Tržnica, pokrenula je u suradnji s udrugom OSPERA, koja putem interneta posreduje između eko proizvođača i kupaca eko tržnicu. Svakog četvrtka na Glavnoj tržnici, između 17 i 19 sati, susretat će se kupci i proizvođači eko-proizvoda.

Gradonačelnik Ivan Vrkić ovakav je vid prodaje i kupnje nazvao pravim pogotkom, i maštovitom inovacijom uprave Tržnice koju treba i novčano popratiti. U svojevrsnom novom projektu pridružen je i SEG - neformalna grupa građana koja na solidaran, transparentan i neposredan način razmjenjuje proizvode i usluge. Cilj SEG-a je da kroz proizvodnju i potrošnju lokalno uzgojene hrane po ekološkim standardima osigura proizvode po prihvatljivim cijenama.

"Četvrtak je kao što vidite odabrani dan, a broj kupaca i proizvođača pokazuje da bi ovaj dan i ovo vrijeme, oko 17 sati, ljeti možda malo kasnije, moglo zaživjeti. Ovo je samo početak ideje. Zašto ne imati i svježe meso, jaja, mlijeko... Ni tu ne treba stati. Aplikacija koja bi sve to povezala uz sredstva iz Europske unije mogla bi zaokružiti ovaj projekt." - rekao je direktor Tržnice, Igor Medić.