Osječki Advent u Parku i Božić u Tvrđi

Osječki Advent u Parku  i Božić u Tvrđi Osječki Advent u Parku  i Božić u Tvrđi
foto: Davor Lončarić foto: Davor Lončarić
foto: Davor Lončarić foto: Davor Lončarić

Foto: HRT/Monika Kralj

Središnja lokacija manifestacije Advent u Osijeku 2018. - Park kralja Petra Krešimira IV, a program će trajati od 30. studenoga do 31. prosinca ove godine. Osim parka, na još dvjema lokacijama organizirat će se adventske svečanosti i programi.

"Osijek nije najveći grad u Hrvatskoj, ali po broju perivoja i zelenih površina apsolutna je hrvatska prijestolnica. Ove godine, pozivamo vas da se još više zaljubite u čaroban svijet osječkih parkova, jer u posebnom zimskom ruhu zabljesnut će park ispred Sokolskog doma, u perivoju Petra Krešimira IV. Stoljetna stabla i obnovljena fasada Sokolskog doma, postati će nove kulise središnjeg gradskog božićnog programa i poslati ponovno sliku Osijeka, kao čarobnog mjesta za provoditi adventske dane!

U sjaju lampica, u šetnji šetnicama, pronaći ćete najveći božićni sajam kao i najveće klizalište u regiji, kupolu u kojoj će na Adventu moći pronaći mjesto za sebe i najzimogrozniji. Bit će tu i šarene kućice s gastronomskom ponudom i toplim vinom i velika pozornica s preko 20 vrhunskih koncerata, gdje nas već prvih dana Adventa čekaju koncert Vatre, dar Poglavarstva povodom dana Grada Osječanima. Doći će nam i Belfast food, Gustafi, scifidelity orchestra,…lokalni DJ-i, rock i zabavni bendovi iz šire regije te koncerti duhovne glazbe nedjeljom. Čekaju nas i dječji programi, predstave, radionice i igraonice, skulpture u ledu, natjecanja, kao i veliki gastro show.

U dvorištu Sokolskog doma, na nikad većem gradskom klizalištu, ledena ploha od 1500 četvornih metara osječkim će klizačima dati priliku za užitak u ledu kojeg su za sada, u Hrvatskoj imali samo Zagrepčani.

A u zimskom izdanju vraća se i FeelGoodWeekend, događaj o kojem se ove godine najviše pozitivno pričalo u gradu, događaj koji je učinio da se mi Osječani i naši gosti osjetimo dobro. Stoga, svakog petka i subote na Adventu u Parku, očekuje vas druga tema ovog zabavnog festivala.

Za početak, Advent otvaramo Bijelo-plavom pričom, kao odu našem gradu povodom njegovog rođendana. A najljepši poklon koji mu možemo dati je ljubav i zajedništvo, ono što čini suštinu Adventa!", priopćio je Ivan Kristijan Majić, voditelj programa i koncepata. 

 4ce7cc07e8089d61d924.jpg

Advent u Osijeku - otkrijte vesela božićna događanja!

I ovog Adventa, Božića i Nove godine posjetite Osijek jer vas očekuje najveći adventski sajam u Slavoniji i Baranji s klizalištem i bogatim programima za djecu i obitelji, kućice s ponudom hrane i pića te velika pozornica sa zabavnim programom. Uz središnje događanje „Advent u Parku“ (Park kralja Petra Krešimira IV. smješten u zelenom prstenu između starog grada Tvrđe i Gornjeg grada), te manifestaciju „Božić u Tvrđi“ (Trg Svetog Trojstva) očekuje vas još blagdanskih sadržaja poput „Motomrazova“ s darovima za najmlađe i veselog „Božićnog tramvaja“ s vilenjacima i predstavom za djecu. Tu je i pregršt bogatih programa koncerata i kazališnih predstava poput „najbožićnijeg“ baleta Orašar, a za kraj mjeseca uz dašak bečkog štimunga očekuje vas veseli Novogodišnji koncert u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Mnoštvo božićnih događanja na raznim lokacijama u gradu, bit će kao stvoreni za druženje s prijateljima i obitelji u okruženju svjetlucavih ukrasa, mirisu božićnih drvaca i kuhanog vina za Božić kakav ste davno poželjeli… Ostanite i koji dan dulje do Silvestrova te uvečer na glavnom trgu u Novu godinu uplešite uz čašu pjenušca i omiljeni valcer Na lijepom plavom Dunavu.

ADVENTSKI I BOŽIĆNI SAJMOVI

30.11.-31.12. ADVENT U PARKU

U bajkovito uređenom Parku kralja Petra Krešimira IV., pronaći ćete najveći božićni sajam u gradu i regiji. Uz blagdanski osvijetljene šetnice parka nalaze se kućice s obrtničkim proizvodima i ponudom lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i gastronomskom ponudom, dječji vrtuljak - karusel, središnje gradsko božićno drvce i simbol predbožićnog vremena, veliki Adventski vijenac. Tu je i kupola u kojoj će mjesto za sebe pronaći i najzimogrozniji te velika pozornica s preko 20 vrhunskih koncerata, a već prvih dana Adventa očekuje vas koncert popularne grupe Vatra, povodom dana Grada Osijeka u nedjelju 2. prosinca. Bit će tu i koncerti bendova Belfast food, Gustafi, Scifidelity orchestra, lokalni DJ-i, rock i zabavni bendovi iz šire regije te koncerti duhovne glazbe nedjeljom. Za djecu pripremaju se posebni programi, predstave, radionice i igraonice, skulpture u ledu i natjecanja. U dvorištu obližnjeg Sokolskog doma, na nikad većem gradskom klizalištu, ledena ploha od 1500 kvadratnih metara osječkim će klizačima dati priliku za užitak u ledu kojeg su za sada, u Hrvatskoj imali samo Zagrepčani. Program "Advent u Parku" organizira iskusan i vrijedan tim koji nam je i prošlih godina podario čaroliju toplih božićnih sajmova, pa s toga pohitajte u park između stare Tvrđe i Gornjeg grada provjeriti što su nam lijepoga pripremili i ovoga Adventa... Radno vrijeme manifestacije i sajma „Advent u Parku“ je radnim danom od 16 do 22 sata, a subotom od 10 do 22 sata. 

30.11.-23.12. BOŽIĆ U TVRĐI

Popularna romantična kulisa Trga Svetog Trojstva u starom gradu Tvrđi zasigurno će biti jedno od omiljenih vam odredišta tijekom Adventa u Osijeku. I na adventskoj manifestaciji „Božić u Tvrđi“ u sajamskim kućicama s ponudom obrtnika i OPG-a možete obaviti blagdanski šoping u potrazi za savršenim poklončićem za vaše najmilije i razveseliti ih rukotvorinama, domaćim delicijama ili sličnim poklonima ispod bora. Za sve koji pri tom ogladne, tu su kućice s gastronomskom ponudom, toplim čajem i kuhanim vinom za zagrijavanje. Od popratnih događanja na Božiću u Tvrđi ističemo radionice za djecu uz izradu božićnih ukrasa, radionice plesa i pisanja pisama te pričanje priča za djecu u društvu božićnih vilenjaka. Djecu pozivamo i da svakako iskoriste priliku Djedu Božićnjaku napisati pismo sa željama za Božić i ubaciti ga u poseban poštanski sandučić, a oni koji su tijekom godine bili dobri, moći će i sami upoznati veselog Djedicu! I odrasli će doći na svoje jer očekuju ih zanimljiva natjecanja u disciplinama cijepanja drva, pečenja kobasica te pivski sprint, a za dodatnu zabavu pobrinut će se DJ, No Jazz Band, OK Club, Red Roosters i Plesni studio Shine. Radno vrijeme manifestacije i sajma „Božić u Tvrđi“ je radnim danom od 16h do 22h, a vikendom do ponoći.

programi-advent-u-osijeku.jpgprogrami-advent-bozicni-tramvaj.jpg

DJEČJI PROGRAMI

26.11.-31.12. BOŽIĆNI TRAMVAJ - Gradski prijevoz putnika od 26. studenog do 31. prosinca 2018. po osmi put za redom otvara vrata svoje "Božićne bajke u Osječkom tramvaju". Riječ je o iznimno posjećenoj manifestaciji koja tradicionalno razveseljava veliki broj djece u gradu i cijeloj regiji. Dječicu će tijekom vožnje gradom uveseljavati Pahuljica i Vilenjaci, a svaki mali putnik od Djeda Mraza će dobiti poklon! Osječki božićni tramvaj voziti će svaki dan od 27. studenog do 31. prosinca 2017. godine. Prijepodnevne vožnje rezervirane su za organizirane skupine djece iz dječjih vrtića i škola, dok su popodnevne vožnje u vremenu od 16:00 do 19:00 slobodne za sve koji samostalno dolaze na vožnju božićnim tramvajem. Polazno stajalište božićnog tramvaja je na Trgu dr. A. Starčevića, a karte se mogu kupiti u GPP-ovoj Čarobnoj kućici, koja je smještena uz samo stajalište. Obzirom da je broj mjesta u tramvaju ograničen, rezervacije su i ove godine obavezne. Svoje mjesto u tramvaju možete rezervirati telefonom na 031/228 351 i 031/228 303 ili osobno u čarobnoj kućici uz stajalište Božićnog tramvaja. Više informacija: služba marketinga Gradskog prijevoza putnika, www.gpp-osijek.com

30.11., LAMPIONI ZA DAN GRADA. Tradicionalno uoči Dana grada Osijeka (2.12.) u petak 30. studenog 2018. održat će se velika izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola. Izložba će se u predvečernjim satima otvoriti u Arheološkom muzeju u Tvrđi (zgrada Glavne straže) gdje će se odabrati i najljepši lampioni. Oko 18:45 djeca će na Trgu Sv. Trojstva u zrak pustiti stotine lampiona te tako i nebo nad gradom „ukrasiti“ adventskim svjetlom. Više informacija: Facebook stranica Centra tehničke kulture Osijek.

08.12., MOTO MRAZOVI. Tradicionalna humanitarna akcija stotinu motociklista odjevenih u Djedove Mrazove uz darivanje djece prigodnim poklonima i slatkišima u 12 sati na lokaciji: Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg). Više informacija: web stranica Moto kluba Osijek www.mk-osijek.hr

30.11.-31.12., DJEČJI ADVENT U TC PORTANOVA Petkom, subotom i nedjeljom od 16 do 21 sat na 2. katu Portanove vas očekuje prava božićna čarolija za djecu i obitelj! Više informacija: web stranica Dječjeg Adventa u Portanovi

06.12., SVETI NIKOLA I KRAMPUS U TC PORTANOVA Sveti Nikola baš kao i svake godine dolazi u Portanovu razveseliti mališane i podijeliti bombone dobroj djeci. U četvrtak vas očekuje u Portanovi od 17 do 19 sati. Gdje je Sveti Nikola uvijek se nađe i zločesti Krampus, no uvjeravamo vas, posve je bezazlen. Više informacija: web stranica događaja u TC Portanova

KONCERTI

22.12., BOŽIĆNI I GODIŠNJI KONCERT "HKUD OSIJEK 1862." - U Domu tvornice šećera Osijek, adresa: Frankopanska ulica 99, vrijeme održavanja u "18:62". Folklorni koncert koji uz folklorne koreografije, pjesme i napjeve završava u božićnom ugođaju sakralnih i svjetovnih božićnih pjesama. Ulaz je slobodan.

25.12., BOŽIĆNI KONCERT "HPD LIPA" - Na prvi dan Božića u 20 sati, crkva Sv. Mihaela u Tvrđi, tradicionalni humanitarni božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Lipa. Ulaz je slobodan.

26.12., BOŽIĆNI KONCERT PJEVAČKOG DRUŠTVA SV. JOSIPA - Na drugi dan Božića u 19:45, crkva Sv. Jakova (Kapucinska crkva), Naglasak će u programu biti na božićnim popijevkama iz svih krajeva Hrvatske. Osim mješovitoga i muškoga zbora Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek nastupit će poznati vokalni i instrumentalni solisti. Zborove priprema i njima će na koncertu ravnati zborovođa prof. Slaven Batorek uz korepeticiju prof. Mirte Masle. Ulaz je slobodan.

27./28./29.12., NOVOGODIŠNJI KONCERT S TRI TENORA - HNK U OSIJEKU - Uz dašak bečkog „Neujahrskonzerta“, čiji orignial vjerujemo i vi vjerno pratite u TV prijenosu, proveselite se na Novogodišnjem koncertu u osječkom Hrvatskom Narodnom Kazalištu. Za kraj mjeseca prosinca i veseli početka nove 2019. godine počastite se koncertom za koji se uvijek traži karta više!

KAZALIŠNE PREDSTAVE

12./14./17./19.12., BALET ORAŠAR - HNK U OSIJEKU I ovoga Adventa, tijekom mjeseca prosinca u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Osijeku uživajte u jednoj od najljepših božićnih priča, baletu koji oduševljava djecu i odrasle - Orašar, Petra Iljiča Čajkovskog. Izvedbe: srijeda, 12. prosinca u 19 sati; četvrtak, 13. prosinca u 19 sati; petak, 14. prosinca u 19 sati; ponedjeljak, 17. prosinca u 19 sati; utorak, 18. prosinca u 19 sati; srijeda, 19. prosinca u 19 sati.

IZLOŽBE

29.11.-20.12., VODITE ME U MUZEJ NA ADVENT - Prigodni programi u Muzeju Slavonije. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a prijave nisu potrebne, samo dobra volja.

29.11., BOŽIĆ U DUHU TRADICIJE (u 18:00 sati) Otvorenje adventskog programa uz razgovore o običajima božićnog razdoblja, od Sv. Nikole do Sveta tri kralja. Zašto se licitar rado poklanja? Poseban gost muzejske etnologinje Vlaste Šabić je Vladimir Matoković, čuvar baštine Đakovačkih Selaca.

01.12., FILATELISTIČKA PRIČA OD KANADE DO CHRIST KINDLA (u 10:00 sati) Božićna filatelistička priča počinje davne 1898., a kustos Branislav Miličić zna kako je sve započelo. Saznajte i vi, kroz razgovor i dječju radionicu, o poštanskim markicama i pečatima iz radionice Christ Kindla.

06.12., VILINSKA DIZAJNERSKA RADIONICA (u 10:00 sati) Male rukotvorine mogu postati vrlo osoban i divan dar našim najmilijima. Naučite oslikavati tekstil uz vještu Tamaru Majer. Izradite prigodan dar za nadolazeće blagdane.

08.12., ZIMSKA ŠKOLA KULTURE (u 10:00 sati) I ove godine u Muzej stiže Zimska škola kulture. Udruga Kultakt pripremila je za male posjetitelje muzeja veselu, adventsku radionicu.

13.12., MOJA MALA DEKORACIJA (u 18:00) Kostimografkinja Zdenka Lacina otkriva male tajne krojačkog majstorstva kako vješte ruke uz malo mašte od umjetne kože mogu izraditi pahuljaste dekoracije.

15.12., GLAZBENI INSTRUMENTI IZ MUZEJA (u 10:00) Kroz razgovore i svirku proširit ćemo dosadašnja glazbena znanja i iskustva malih posjetitelja, a one koji se s glazbenim instrumentima možda još nisu susreli zainteresirati za njih. Glazbena radionica za djecu uz muzikologinju Vilenu Vrbanić i kustosicu Andreju Šimičić.

15.12., ZA NAJLJEPŠI KRISPAN IKAD (u 18:00) Vesele i drage Šokice i ove će godine podučiti sve nas kako se ukrašava krispan. Na radionici u organizaciji Udruge Šokačka grana naučit ćemo ukrašavati medenjake i nizati kokice u ukrasne niske.

20.12., KNJIGOLINA (u 18:00) Priče i legende su od davnina neizostavni dio odrastanja svakog djeteta. Uz Knjigolinu će i mašta postati dio naše adventske stvarnosti. Poslušajmo priče, a nakon toga zaigrajmo poučne i vesele igre. 

14.-15.12., RE-ART - BOŽIĆNO IZDANJE ReArt - umjetnička izložba i sajam održat će se 14. i 15. prosinca 2018. u TC Esseker centar u Gornjem gradu u Osijeku (blizu glavnog trga). Na njemu će umjetnici i svi kreativci predstaviti svoj rad, kao i udruge, zadruge, obrtnici ili mali poduzetnici koji izrađuju svoje predmete ručno, sa što manje upotrebe strojne obrade. Proizvodi uključuju slike, crteže, ilustracije, grafike, fotografije, dizajn (produkt, modni), re-dizajn, suvenire ili od predmete opće uporabe, igračke i biljnu kozmetiku, slikovnice i stripove tiskani u maloj nakladi i slične umjetničke proizvode. Cilj ReArta, pa tako i ovog blagdanskog izdanja, je predstaviti publici male kreativne industrije grada Osijeka kao i šire te stvoriti ugodan ambijent vezan uz božićnu tematiku. 

ZABAVNA DOGAĐANJA

31.12., SILVESTROVO I DOČEK NOVE GODINE NA GLAVNOM TRGU Točno u podne, u 12 sati, održat će se tradicionalno kupanje „Osječkog tuljana“ i prijatelja u ledom okovanoj Zimskoj luci na rijeci Dravi u centru grada. Za "najluđu noć u godini" navečer ponovno dođite u središte grada na koncert i središnji gradski doček Nove godine na glavnom trgu. Kad obližnja Osječka katedrala odzvoni pola noći, pridružite se ostalima i zaplešite uz „bečki valcer“ i veliki vatromet.

tz-osijek-posjeti-osijek-za-bozic.jpg