Osječki HNK u novoj sezoni priprema šest premijera

Osječki HNK u novoj sezoni priprema šest premijera Osječki HNK u novoj sezoni priprema šest premijera
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Osječko Hrvatsko narodno kazalište u 114. kazališnu sezonu ulazi geslom "Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost". Iako se priprema šest premijera, u uvjetima epidemije koronavirusa bit će to vrlo izazovno.

Ravnateljica drame Petra Blašković rekla je na konferenciji za novinare kako će premijerno biti izvedene predstave "Trenk iliti divlji baron", u režiji Marija Kovača, "Dječak koji je govorio Bogu", po djelu Damira Mađarića, koju će režirati Samo Strelec. Nakon nedavne ambijentalne premijere na "Osječkom ljetu kulture" u HNK-u će premijerno biti izvedena drama "Višnjik", Antuna Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem "Gavella", koja će doživjeti jednu cjelovitu preobrazbu, a koju svakako vrijedi pogledati na kazališnim daskama, istaknula je Blašković. U sklopu programa "Scena u sceni", a u koprodukciji s vinkovačkim kazalištem "Joza Ivakić", bit će izvedena predstava "Gospođica Julija" po djelu Augusta Strindberga i u režiji Aide Bukvić, te drama "Udovice" Slawomira Mrožeka" u režiji Jasmina Novljakovića, dodala je Blašković. Ravnatelj opere Filip Pavišić istaknuo je kako se u novoj sezoni planiraju premijere dva remek djela glazbene literature, opera "Samson i Dalila", Camille Saint-Saensa, u režiji Roberta Boškovića te "Ljubavni napitak", Gaetaana Donizettia, u režiji Ozrena Prohića. S obzirom na to da se ove godine obilježava 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena predviđeno je održavanje simfonijskog koncerta, a za sada se planira da to bude simfonija "Eroica", koja bi se uklopila u obilježavanje dana stradanja Vukovara, rekao je Pavišić.

Nova sezona izazovna i neusporediva s dosadašnjim
img_20200907_095654.jpg Intendantica osječkoga HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je sezona, koja se održava u uvjetima epidemije koronavirusa, izazovna po mnogo čemu te neusporediva ni s čim do sada. Dodala je kako će HNK funkcionirati tako da sačuva zdravlje posjetitelja i djelatnika, pa će se na ulazu u zgradu provoditi dezinfekcija ruku i obuće, mjerenje temperature, a uz nošenje maski, broj mjesta u gledalištu bit će ograničen, jer između posjetitelja mora postojati razmak. Svaki dan se dogodi nešto, što nas stavlja pred izazove kako sačuvati produkciju kazališta i zdravlje ljudi, jer ne možete na sve utjecati, niti sve predvidjeti, ocijenila je Vrselja. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth ocijenila je kako su djelatnici HNK-a dokazali da je umjetnost odgovorna i da "kazalište nije trom organizam, već da se može prilagoditi promjenama". Nadamo se da epidemiološke mjere neće biti sve restriktivnije i rigoroznije, ali osječki HNK je pokazao da se može prilagoditi i da živi za svoju publiku, kazala je Roth.