Osječki inovatori predstavili svoje radove

Osječki inovatori predstavili svoje radove

Osječki mladi inovatori nagrađeni su na Sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih Inventum 2014. održanom u Iloku.

Posjetitelji izložne mogli su vidjeti kako radi vakuumski motor "jedač plamena" ili višenamjenski kotao za kuhanje i destilaciju, a moći će se odigrati i šah u troje - kako glase neke od inovacija osječkih osnovaca, srednjoškolaca i studenata. Izložbu je razgledao i mladima čestitao osječko – baranjski župan Vladimir Šišljagić.

3.jpg

Vakuumski motor Marka Pinjuha (Društvo inovatora Osijek, Elektrotehnički fakultet, Centar tehničke kulture) proglašen je najboljom inovacijom 8. Inventuma u kategoriji mladi inovator i to je ujedno godišnja nagrada Udruge inovatora Hrvatske za mlade.

Zlatnu medalju osvojio je Robert Stanić, učenik 7. razreda OŠ Franje Krežme (mentor Tomislav Vdovjak) za Teslin transformator – sustav za bežično napajanje. Srebrne su medalje dobili Robert Marković, 1. razred Elektrotehničke i prometne škole Osijek (mentor Tomislav Vdovjak) za mini pojačalo sa zvučnikom i Marin Sonnenfeld Kadlec, učenik 8. razreda OŠ Vladimir Nazor Čepin (mentor Vjekoslav Jakopović) za njegov šah za tri igrača.

Brončanim medaljama odlikovani su Sara Erdeljić, 6. razred OŠ Tin Ujević (mentor Stjepan Vidić) za njezin digitalni mjerač vremena, zatim Tin Gjučević, 5. razred OŠ Vladimira Becića (mentor Tomislav Vdovjak) za alarmni poziv te Almir Rebronja iz 4. razreda Strojarske tehničke škole (mentor Stjepan Vidić) za višenamjenski kotao za kuhanje i destilaciju.