Osječki KBC nabavlja najmoderniji MR uređaj

Osječki KBC nabavlja najmoderniji MR uređaj

Pacijenti KBC-a Osijek od siječnja 2016.godine na raspolaganju će imati najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju. Ugovor o isporuci i montaži uređaja potpisan je danas. Riječ je o prvom takvom uređaju snage 3T koji se će se instalirati u jedan od kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj.

Pacijenti KBC-a Osijek će od siječnja 2016. godine na raspolaganju imati najmoderniji uređaj za magnetsku rezonanciju. Riječ je o uređaju MAGNETOM SKYRA proizvođača Siemens AG, prvom takvom uređaju snage 3T koji će biti postavljen u jedan od kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj. Danas su u Osijeku ugovor o isporuci i montaži ovog uređaja potpisali sanacijski upravitelj bolnice prof. dr. sc. Sven Kurbel, dr. med. i predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska Mladen Fogec, a vrijednost ugovora je 9.790 625 kuna.
mri-magnetom-skyra-fit-mediaviewer_06-00275735-10.jpgSiemensov MAGNETOM SKYRA može obavljati pretrage cijelog tijela, pa i srce, a uključuje i napredni neurološki program. Uređaj može provoditi i spektroskopsku analizu tkiva čime će se poboljšati učinkovitost dijagnoze različitih vrsta tumora. Postojeći uređaj za magnetsku rezonanciju KBC-a Osijek, na kojem radi 15 specijalista, napravi godišnje 8000 bolničkih i ambulantnih pregleda pacijenata. Nabavkom novog uređaja predvidivo je da će se ukupni broj pretraga udvostručiti, a ovisno o pojedinoj pretrazi vrijeme čekanja smanjiti za 50 do 70 %, što će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga u ovome dijelu Slavonije za sve bolesnike u čijem je liječenju bitan pregled magnetskom rezonancijom.
„Za sve veći broj bolesti kako neurologije, lokomotornog sustava, ali i drugih područja, pregled magnetskom rezonancijom postaje najvažnija pretraga, pa je za KBC Osijek nabavka novog suvremenog uređaja s magnetskim poljem snage 3T tim važnija. Time se otklanja jedno od najznačajnijih ograničenja u daljnjem razvoju Kliničkog zavoda za radiologiju naše ustanove, no kako je riječ o uređaju koji je značajno napredniji od postojećeg, to će također omogućiti značajno unaprjeđenje struka koje ovise o kvaliteti prikaza magnetskom rezonancom, prvenstveno brojnih kirurških struka te neurologije", rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, Sven Kurbel.