Osječki Mono stipendira studente i osigurava im posao

Osječki Mono stipendira studente i osigurava im posao

U želji za poticanjem i nagrađivanjem izvrsnosti softverska tvrtka Mono d.o.o. i u novoj akademskoj godini 2021./2022. stipendira najbolje osječke IT studente s do 3.000 kuna mjesečno. Prijave se primaju do 9. listopada.

"Stipendisti će u sklopu stipendije proći edukacijski program pod stručnim mentorstvom, a nudi im se i mogućnost obavljanja stručne prakse te komentoriranja završnih ili diplomskih radova. Stipendistima će odmah po završetku studija biti ponuđen posao i početak karijere u najuspješnijem poduzeću u Hrvatskoj te najboljoj tvrtki u djelatnosti informacija i komunikacija, čiji tim više od 18 godina uspješno razvija jedinstvena softverska rješenja – iz Osijeka za cijeli svijet", priopćeno je iz te tvrtke kojoj je početkom mjeseca dodijeljena Finina nagrade "Zlatna bilanca". 
Zanimljivost Mono stipendije je u tome što se, za razliku od većine drugih stipendija, isplaćuje tijekom čitave akademske godine, tijekom 12 mjeseci (od listopada tekuće kalendarske godine do rujna sljedeće kalendarske godine). Mono stipendisti će kroz jednu akademsku godinu primiti najmanje 21.000 kuna, a najviše 36.000 kuna (12 x 1.7500 kuna za studente 2. godine preddiplomskog i 1. godine diplomskog studija te 12 x 3.000 kuna za studente završnih godina navedenih studija).
"Najboljim IT studentima nudimo početak karijere i stjecanje prvih radnih iskustava, znanja i vještina u najuspješnijem poduzeću u Hrvatskoj te uskoro prvom stanaru IT parka u Osijeku", ističu iz tvrtke Mono.
Mono je tim od 120+ developera, poslovnih analitičara, projekt menadžera, dizajnera i testera softvera. "Više od 18 godina uspješno razvijamo napredna softverska rješenja iz Osijeka za cijeli svijet, a uskoro ćemo to raditi s nove lokacije u IT parku. Razvijamo i vlastite proizvode (Baasic, MonoX, Mono eCTD Office, Clokke…), bavimo se razvojno-istraživačkim radom, a naši novi projekti u fokus stavljaju napredne tehnologije kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje i podatkovna znanost. Jedni smo od vodećih hrvatskih izvoznika softvera, uglavnom za američko tržište i s naglaskom na medicinu, farmaciju, veterinu, bankarstvo, financije, građevinu, transport. Tako, primjerice, naša rješenja koriste tisuće američkih liječnika i veterinara, a naš farmaceutski softver među vodećima je na tržištu. Dobitnici smo brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja: najnovije je Zlatna bilanca za najuspješnije poduzeće u pandemijskoj, 2020. godini te za najbolju tvrtku u djelatnosti informacija i komunikacija; peterostruki smo dobitnici Zlatne kune kao najbolja mala tvrtka u regiji; nagrađivani smo kao jedna od najbrže rastućih tvrtki Centralne Europe; dobitnici smo The European Business Awards u kategoriji The BP Target Neutral Growth Strategy, za izvrsnu strategiju organskog rasta na međunarodnoj razini; prestižnom titulom Hidden Champion prepoznati smo kao jedna od rijetkih i vrlo uspješnih malih i srednjih tvrtki koje mogu imati značajnu ulogu i gospodarskom razvoju i inovacijama zemlje… Već godinama smo uključeni u rast i razvoj stručne zajednice putem udruge Osijek Software City, čiji smo jedini od osnivača", opisuju svoju djelatnost u priopćenju.
Tko može konkurirati za stipendiju?
Mono stipendira petero (5) studenata i studentica, kojima po završetku studija nude i posao. U obzir dolaze redovni studenti 2. i 3. godine preddiplomskog studija te 1. i 2. godine diplomskog studija. Uz stipendije Mono nudi obavljanje stručne prakse, komentoriranje završnih ili diplomskih radova, mentoriranje u okviru edukacijskog programa za stipendiste, zatim posao odmah po završetku studija te rad u poticajnom i dinamičnom internacionalnom okruženju uz korištenje najnovijih praksi i platformi.
Koje su obveze stipendista?
- Redovito izvršavati studentske obveze.
- Dovršiti studij u roku od 6 mjeseci od završetka posljednje akademske godine.
- Obaviti u Monu studentsku praksu u najkraćem trajanju od četiri (4) radna tjedna u početnoj godini stipendiranja, kao pripremu za daljnje edukacijske aktivnosti.
- Sudjelovati u edukacijskom programu i raditi na praktičnom projektu koji je njegov sastavni dio u trajanju od najmanje 15 sati mjesečno.
- Po završetku studija zaposliti se u punom radnom vremenu, a prema ponudi koju će dobiti u roku od 30 dana od završetka studija.
- Ostati u radnom odnosu u Monu u trajanju od jedne kalendarske godine za svaku akademsku godinu za koju je primao stipendiju.

Selekcijski postupak uključuje evaluaciju pristiglih dokumenata i selekcijski razgovor. Kriteriji za odabir su prosjek ocjena te prethodna znanja i vještine u razvoju softvera koja utvrđujemo tijekom selekcijskog razgovora.
Sljedeći kriteriji daju prednost kod odabira:
- visoka motivacija - nagrade, dodatne edukacije i certifikati
- visoki prosjek ocjena tijekom studiranja
- visoka razina stručnih znanja.
Što ako se stipendist predomisli?
- Ako ne izvrši ugovornu obvezu, samovoljno odustane od studija, promijeni fakultet ili otkaže Ugovor o stipendiranju iz bilo kojeg razloga, stipendist će vratiti cijeli iznos stipendije.
- Ako radni odnos prestane zbog otkaza ugovora o radu od strane stipendista, sporazuma ili zbog otkaza ugovora o radu iz razloga koji leži na strani stipendista, a prije isteka ugovorne obveze, stipendist će vratiti razmjerni dio stipendije.
Prijave se šalju na adresu stipendije@mono.hr i mora sadržavati: motivacijsko pismo, životopis i prijepis ocjena svih položenih ispita. Ako ih student posjeduje, može priložiti i preslike potvrda o postignućima na relevantnim natjecanjima, priznanjima, nagradama i dodatnom obrazovanju. Natječaj je otvoren do 9. listopada 2021. godine. i dostupan je na mono.hr mrežnoj stranici. Kandidati će o ishodu natječaja biti obaviješteni e-mailom.