Osječki "Stvaratelji za stoljeća"

Osječki "Stvaratelji za stoljeća"

Među dobitnicima prestižnih nagrada za poduzetnike u projektu "Stvaratelji za stoljeća" su i dva Osječanina, Zlatko Ravlić i Ivan Matejašić. Na zajedničkoj konferenciji za novinstvo MI "Ravlić" i "Spin informatika" govorili su o nagradama, poduzetništvu danas i planovima za budućnost.

Projekt "Stvaratelji za stoljeća" zajednički su organizirali Međunarodni ekonomski forum Perspektive Sarajevo / Dubrovnik, INDUCO Beograd / Slavonski Brod i Promo-Global Zagreb / Novi Sad. Osnovni cilj Projekta "Stvaratelji za stoljeća" javno je odavanje priznanja osobama, tvrtkama i institucijama koje su najzaslužnije za doprinos razvoju poduzetništva u jugoistočnoj Europi, kao i usmjeravanje pozornosti šire javnosti na velike vizionare i lidere sutrašnjice čiji su rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo te kreator razvojnih izazova za novo vrijeme.

zl.jpgmatejasic.jpg

Proces predlaganja kandidata te odlučivanja o laureatima trajao je 20 mjeseci (od lipnja 2013. do 20. siječnja 2015. godine). U selekcijski postupak predlaganja kandidata bili su uključeni brojni poduzetnici, poslovna udruženja, nevladine organizacije i državne institucije, ukupno 186 predlagača iz 9 zemalja. Predloženo je 340 kandidata iz 9 zemalja. Dvanaesteročlani međunarodni nezavisni žiri, predvođen akademikom prof. dr. Borisom Tihim, koji je odlučivao o laureatima, čine stručnjaci za ekonomiju, marketing, menadžment i poduzetništvo iz 5 zemalja (Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH i Makedonija). Prijedlozi i obrazloženja kandidata koji su ušli u uži izbor prezentirani su na 137 stranica teksta. Žiri je, od 340 kandidata, odabrao i nagradio 63 najbolje pravne i fizičke osobe najzaslužnije za razvoj poduzetništva u jugoistočnoj Europi.

                       stvar.jpg

Svečanost dodjele nagrada i priznanja "Stvaratelji za stoljeća" održana je u Dubrovniku od 26. do 28. ožujka 2015. Paralelno s dodjelom nagrada održan je i Regionalni summit poduzetnika jugoistočne Europe "300 najboljih" te Međunarodni panel stručnjaka pod nazivom "Kamo ide svjetska ekonomija – ekonomija budućnosti?!". Regionalni summit poduzetnika "300 najboljih" predstavlja događaj na vrhu svih onih koji na bilo koji način, posredno ili neposredno, pridonose razvoju i kreiranju pozitivne slike o poduzetništvu. Summit je na jednom mjestu okupio ljude koje predvode ekonomski i društveni razvitak, koje u svaki gospodarski sustav unose golemu količinu energije i stvaralačke kreativnosti te znanja, talenta i sposobnosti da stvaraju, predvode i motiviraju druge na stvaralački rad.

Osječki laureati