Osječki "Tjedan mozga - Mozak i sport"

Osječki "Tjedan mozga - Mozak i sport"

Foto: Jutarnji list, prof.Marija Hefer

Kao i proteklih 16 godina, Medicinski fakultet Osijek i osječka podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje, pridružuju se kampanji Tjedna mozga. U Osijeku je tema " Mozak i sport" .

Naime, posljednje studije znanstvenika dokazale su kako uz terapiju lijekovima, tjelesna aktivnost kod brojnih psihijatrijskih bolesti bitno utječe na pozitivno liječenje.Čak i kod suicidalno raspoloženih psihičkih bolesnika, tjelesna aktivnost pozitvno utječe na liječenje. Tjedan mozga je i ove gopdine bogat različitim radionicama i predavanjima namijenjenim djeci, nastavnicima i liječnicima.

Ovogodišnji Tjedan mozga održava se uz podršku Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Osijeku, Hrvatskog društva za neuroznanost, Odjela za biologiju uz pomoć Sekcije za neuroznanost iz Osijeka. Ovogodišnje teme Tjedna mozga su – mozak i umjetna inteligencija i mozak – glad za kisikom i glukozom. U sklopu predavanja i radionica o tim temama, bit će riječi o primjerice pitanju treba li robotima dati pravo glasa, jedemo li uz reklame ili one jedu nas? Sudionike će se opominjati kako moraju redovito disati, upoznati će ih se kako izgleda misao pod mikroskopom ali i odgovoriti na pitanje je li budućnost zapisna u kodu?

Tjedan mozga-prof.Marija Hefer