Osječkim arhitektima prestižna nagrada za zgradu Gradske tržnice Vukovar

Osječkim arhitektima prestižna nagrada za zgradu Gradske tržnice Vukovar

foto: Amoreta Bajto

Osječki arhitekti Rechner za projekt i realizaciju Gradske tržnice Vukovar u Barceloni nagrađeni Međunarodnom arhitektonskom nagradom 2A Architectural award 2018. za najbolju europsku poslovnu zgradu. Primio ih je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te čestitao na iznimnoj nagradi.

Arhitekti su istaknuli kako s posebnim ponosom primaju nagradu za projekt koji je ostvaren u Vukovaru i odnosi se na sadašnjost i budućnost Grada te kako je za sve uspjehe zaslužan tim arhitekata koi radi u njihovu Uredu. Gradonačelnik Vrkić istaknuo je da je iznimno ponosan i na nagradu i rad obitelji arhitekata Rechner te da će sljedeće godine u prijedlog laureata nagrada Grada svakako uvrstiti i arhitekte.

U konkurenciji projekata pristiglih iz cijelog svijeta, arhitekti Bruno i Predrag Rechner za projekt i realizaciju Gradske tržnice Vukovar nagrađeni su internacionalnom arhitektonskom nagradom 2A architectural award 2018. za najbolju europsku poslovnu zgradu. 2A architectural award je međunarodna arhitektonska nagrada koja promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi u kontekstu različitosti kultura, identiteta, ideja i iskustava. Dodjela nagrada, kojoj je prethodilo nekoliko koraka žiriranja radova, održana je u Barceloni u Institutu za naprednu arhitekturu, te je rad osječkih arhitekata u kategoriji najbolja europska poslovna zgrada osvojio prvu nagradu. Druga nagrada otišla je u Austriju, a treću nagradu osvojili su španjolski arhitekti. "Presretni smo što je nakon brojnih nominacija stigla i nagrada koja je priznanje struke za vrijedan i uporan rad. Ovakvi trenuci raduju i motiviraju za daljnji rad u svakodnevnom stvaranju dobre arhitekture u prostoru i vremenu u kojem živimo i radimo. Posebno smo sretni što se radi o realizaciji u Vukovaru, kojem smo na ovaj način dali svoj skromni doprinos ljepšem i ugodnijem životu u tom herojskom gradu. Zahvaljujemo se investitoru na ukazanom povjerenju, te svim suradnicima, kolegama projektantima koji su sudjelovali na projektu, kao i izvođaču radova", izjavio je Bruno Rechner. 

20e89aeaa30510fc1ab2.jpg

O projektu vukovarske tržnice

"Tržnica je javni, otvoreni prostor. Ona je mjesto prodaje dobara, ali i mjesto susreta, druženja i svakodnevne interakcije. Smještena je u centru grada i do nje se dolazi iz svih pravaca. Naša ideja, prilikom projektiranja, bila je da tržnica svojom pojavom treba postati novi landmark u prostoru, a istovremeno mora zadovoljavati funkcionalne potrebe ovakvog javnog prostora. U arhitektonskom smislu, radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati 12 mjeseci, 7 dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća. U tri velika zatvorena box-a nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom box-u smješteno je ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice. Kako pomiriti otvoreno, a zaštićeno? Kako omogućiti sunce zimi, i zaštitu od sunca ljeti. Kako tržnicu zaključati kad ne radi? Zgrada je oblikovana kao veliki volumen, ustakljen sa tri strane, a zakošen i otvoren prema jugu. Oblikom zgrade otvorena je prema jugu, a zatvorena prema sjeveru, odakle zna puhati jak lokalni vjetar. Oba poprečna pročelja ustakljena su kako bi omogućila dovoljno svjetla, a eliminirala propuh. Južnim pročeljem dominiraju zaokretni aluminijski brisoleji putem kojih se regulira količina svjetlosti i sunca ljeti i zimi, isto kao i vjetra u slučaju lošeg vremena. Na taj način otvoreni prostor na kojem se nalaze brojni lokalni proizvođači ima svoju reguliranu mikroklimu. Noću kad tržnica ne radi, brisoleji se okreću i zatvaraju je, a linijska led rasvjeta osvjetljava njena pročelja. Odabrane boje, beige, zelena, žuta i siva su neutralne, kako bi tržnicom dominirale šarene boje domaćih proizvoda", stoji u pojašnjenju projekta osječkih arhitekata. 

pic_01.jpgfoto: Grad Vukovar