Osječkim kazalištarcima "sjela" plaća

Osječkim kazalištarcima "sjela" plaća

Foto: tportal.hr

Na račune 208 zaposlenika osječkog Hrvatskog narodnog kazališta danas je "sjela" plaća, a isplatu je jučer potpisao osječki gradonačelnik Ivan Vrkić. No, otežano funkcioniranje kazališta zbog prijepora između suvlasnika – Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije – oko imenovanja vršitelja dužnosti intendanta sada već osjeća i publika – kazalište je danas obavijestilo da nije u mogućnosti krajem mjeseca izvesti premijeru opere „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca.


Zbog blokade osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, koja traje već mjesec dana, nakon Osijeka prosvjed sindikalaca preselio se u Zagreb pred Ministarstvo kulture. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi traži da slučaj razriješi Ministarstvo, i to arbitražom ili traže ostavku ministrice Andree Zlatar Violić.

Glavna tajnica Hrvatskoga sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) Ljubica Pilić zatražila je danas ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić zbog situacije u osječkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a zamjenik ministrice Berislav Šipuš smatra da je ta izjava preagresivna i da radikalizira problem koji trebaju riješiti Osječko-baranjska županija i grad Osijek.
Nakon što je Pilić zatražila ostavku ministrice na konferenciji za novinare ispred zgrade Ministarstva kulture na kojoj su bili i predstavnici osječkoga HNK-a, među kojima i sindikalni povjerenik osječkoga HNK-a Ladislav Vrgoč, te predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš dao je u Ministarstvu kulture izjavu novinarima rekavši da je do sada Ministarstvo imalo izvrstan dijalog s HSDK-om o svim problemima te da sada razgovor ide u "krivom smjeru".
I dok su sindikalci upozorili da 208 zaposlenika HNK u Osijeku neće primiti plaću za prosinac, koja prema važećem Kolektivnom ugovoru mora biti isplaćena do 15. siječnja, jer se osnivači kazališta - Osječko-baranjska županija i grad Osijek - ne mogu dogovoriti o vršitelju dužnosti intendanta pa kazalište nema uvjeta za zakoniti rad, Šipuš je podsjetio da to pitanje moraju riješiti osnivači, a ne Ministarstvo.
Pri tomu, napomenuo je, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić jučer je izvijestio da je djelatnicima osječkoga HNK-a isplaćena plaća.
Vrkić je, naime, jučer privremeno prekinuo konferenciju za novinare HSDK-a ispred Gradske uprave i izvijestio da je djelatnicima osječkoga HNK-a isplaćena plaća te izjavio kako je to osobno učinio.
Okupljeni sindikalci i predstavnici HNK Osijek ponovili su pak kako je Ministarstvo riješilo isti problem za HNK u Zagrebu, a jučerašnjim dopisom odbilo je preuzeti odgovornost za rješavanje problema u Osijeku. To je prokomentirao i Predsjednik NHS-a rekavši da "ministrica Zlatar Violić pere ruke od toga problema kao Poncije Pilat".
S tim u vezi, zamjenik ministrice podsjetio je da je osječki HNK važno kazalište za grad, županiju i cijelu Hrvatske te da je jedinstven primjer kazališta koje financiraju osnivači, a država financira samo programski dio. Šipuš je najavio da će uskoro osnivači i predstavnici kazališta biti pozvani u Ministarstvo na razgovor kako bi se pronašlo rješenje poštujući zakonska rješenja.
Sindikalci su upozorili kako Ministarstvo nije prihvatilo njihov prijedlog o arbitraži, ali je istodobno i propustilo predložiti neki drugi model koji bi spriječio nastanak nove situacije poput osječke.
Šipuš je potvrdio kako se ne bi složio s arbitražom jer bi, kako je rekao, "bilo kakva inicijativa koja bi išla prema Saboru iziskivala vrijeme" i zauzeo se za nastavak dijaloga.