Osječko Anino groblje na posebnoj europskoj listi

Osječko Anino groblje na posebnoj europskoj listi Osječko Anino groblje na posebnoj europskoj listi
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
Ostrički, Piližota, Šerić (foto Ž. Kovačević) Ostrički, Piližota, Šerić (foto Ž. Kovačević)
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević

Drago Šerić, potpred. Gradskog vijeća i Boris Piližota, zamjen. gradonačelnika Osijeka (foto Ž. Kovačević)

Groblje Svete Ane u Osijeku postalo je dio europske kulturne baštine i mjesto koje je posebna europska asocijacija uvrstila među značajne kulturne objekte i spomenike. Groblje je dodatno opremljeno i novim zasjenjenom prostorom.

Association of Significant Cemeteries of Europe dodijelilo je osječkom Aninom groblju poseban status među grobljima Europe koje imaju povijesno značenje. Danas je na ulazu u groblje postavljena i obavjesna ploča koja ukazuje na to.

"Mi smo ušli u Udruženje značajnih groblja Europe. To je jedan ekskluzivni klub u kojem je trenutačno 154 europska groblja. Nama i sada dolaze turističke grupe s vodičima, no to će u budućnosti biti stavljeno na jednu daleko veću razinu" - rekao je direktor Ukopa d.o.o., gradske tvrtke koja upravalja osječkim grobljima. Inače učlanjenje je u ASCE omogućava pomoć u zaštiti, obnovi i osiguranju održavanja groblja, ali i primjeni tehnoloških inovacija na grobljima te njihovoj turističkoj promociji.

Anino je dobilo i poseban zasjenjeni prostor. 

"Vrijednost radova je 140 tisuća kuna i sigurno ćemo nastaviti opremati i obnavljati groblja u skladu s mogućnostima i novim projektima koji su već u pripremi." - rekao je Boris Piližota zamjenik gradonačelnika Osijeka. U pripremi je i novi projekt kojim bi se dodatno uredilo i opremilo groblje Svete Ane.

Ostrički, Piližota