Osječko sveučilište slavi

Osječko sveučilište slavi

Svečanom akademijom i svečanom sjednicom senata proslavljena 39. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i 307. obljetnica visokoga školstva u Osijeku.

Sveučilište baštini bogato kulturno i povijesno naslijeđe ističe rektor Željko Turkalj i podsjeća kako je povijest visokog obrazovanja u Osijeku počela 1707. godine osnutkom Visoke bogoslovne škole. Dodao je da je to sveučilište, kao jedno od sedam javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i jedino u istočnoj Hrvatskoj, danas društveno odgovorno za promjene kojima treba postati prepoznatljivo kao poželjno mjesto studiranja te da mora biti kvalitetan partner poslovnom sektoru i lokalnoj upravi u rješavanju razvojnih problema. Koncept Sveučilišta, utemeljen na odnosu s državom i poslovnim sektorom, zahtijeva novi pristup u organizaciji u kojoj su ljudi, inicijativa i izvrsnost najveća snaga o kojoj ovisi koliko će ono biti konkurentno i međunarodno prepoznatljivo, poručio je rektor Turkalj.

U sklopu svečanosti 41 profesoru dodijeljene su potvrdnice o izboru u zvanje redovitih profesora, a najboljim studentima uručene su 34 rektorske nagrade za izniman uspjeh na studiju te iznimno uspješne stručne ili seminarske radove.
U nazočnosti rektora svih hrvatskih sveučilišta i ostalih uglednih gostiju na svečanoj sjednici Senata u zvanje profesora emeritusa primljeni su bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Radoslav Galić, bivši dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, Branko Grizelj, te bivša rektorica osječkog Sveučilišta, Gordana Kralik.
U iščekivanju obilježavanja 40. godina uspješnog rada osječkog Sveučilišta, prema riječima rektora Turkalja, u narednoj će se godini nastaviti raditi na podizanju kvalitete i izvrsnosti u radu cijele akademske zajednice. Najavljen je i nastavak započetih projekata, ali i uvođenje novina u studijskim programima. "Očekujemo da će za 40. rođendan biti dovršeno ono što smo započeli graditi, da će biti otvoren barem dio objekata, Građevinski fakultet sigurno. Započet će radovi na sveučilišnoj knjižnici i novoj zgradi studentskog doma te na novoj zgradi Pravnog fakulteta", ističe rektor osječkog Sveučilišta, Željko Turkalj i najavljuje nove programe. Članice Sveučilišta otvaraju nove diplomske studije, poslijediplomske specijalističke i doktorske studije. Kao primjer navodi Medicinski fakultet koji je započeo postupak ustrojavanja studija stomatologije, koji bi mogao krenuti akademske 2015./2016. godine.
Na sjednici Senata Ekonomskom je fakultetu dana suglasnost da za njihove potrebe kupi oko 1.500 četvornih metara Kappa centru, novom stambeno-poslovnom kompleksu u Ulici Hrvatske Republike, a rektoru Željku Turkalju da pregovara o kupnji daljnjih gotovo 1.000 kvadrata u istom centru za potrebe Sveučilišta. Budući da su zaustavljene sve nove investicije, to je rješenje bilo potrebno zbog manjka prostora. Tu bi bili prostori od onih za cjeloživotno obrazovanje, poslijediplomske i doktorske studije do različitih službi, kao što je služba za karijere studenata, Alumni udruga i tome slično, do gradnje Sveučilišnog centra. 
Senatori su prihvatili i prijedlog novih kvota za upis studenata u prvu godinu studija u akademskoj 2014./2015. godini, kojim se kvote za fakultete društvenih i humanističkih znanosti prosječno smanjuju za 5 do 10 %, što je prebačeno fakultetima prirodnih znanosti. Prihvaćen je i najavljeni prijedlog promjene naziva Učiteljskog fakulteta u Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.