Osječko svjetlo za humanost

Osječko   svjetlo   za humanost Osječko   svjetlo   za humanost

foto: Davor Lončarić

Mimohodom sa svijećama u akciji "Svjetlo za humanost" u Osijeku je obilježen Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca. U mimohodu je bilo više od 500 volontera i suradnika Crvenoga križa koji su hodali od Trga slobode do pješačkoga mosta.

Na Trgu slobode održan je prigodni program tijekom kojeg su istaknuti brojni projekti te krizne situacije u kojima su sudjelovali članovi Crvenoga križa i tijekom kojih je pokazana njihova humanost i spremnost da pomognu ljudima u nevolji. Marina Pinjagić Telak, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskoga crvenog križa istaknula je kako je u Crvenom križu aktivirano više od 12 tisuća građana - volontera te čine ogromnu snagu naše zemlje koja je uvijek spremna izaći u susret svima kojima je potrebna bilo kakva pomoć. Istaknula je kako je osječka organizacija jedna od najboljih u zemlji, s brojnim aktivnostima i sve većim brojem mladih ljudi koji se u njih uključuju. U mimohodu su sudjelovali i zamjenici gradonačelnika Osijeka i osječko-baranjskog župana Boris Piližota i Petar Lagator, članovi Atletskog kluba Slavonija-Žito, vatrogasci i brojni volonteri te građani. 

Mimohodom sa svijećama i jednostavnom svečanošću osječki je Crveni križ obilježio Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca, a bila je to prigoda i za obilježavanje 140 godina od osnutka Crvenoga križa u Hrvatskoj (prve su udruge osnovane u Osijeku, Zagrebu, Zadru i Dubrovniku), obilježava se i 65 godina od prve akcije dobrovoljnoa davanja krvi (prvi je put to učinjeno u sisačkoj željezari 1953. godine) te 25 godina primanja hrvatske organizacije u punopravno članstvo Međunarodne federacije društava Crvenoga križa  i Crvenog polumjeseca. 

Danas je Crveni križ najveća humanitarna organizacija u Hrvatskoj sa 131 županijskim, gradskim ili općinskim društvom. 

Poslušajte u prilogu kako je bilo večeras na osječkim ulicama. 

Osijek Crveni križ