Osječko-vinkovačka Gospođica Julija

Osječko-vinkovačka Gospođica Julija Osječko-vinkovačka Gospođica Julija
Aida Bukvić Aida Bukvić
Zdenko Rečić Zdenko Rečić
Ivan Bosančić Ivan Bosančić
Aida Bukvić Aida Bukvić
Vladimir Tintor Vladimir Tintor

Petra Blašković, Matea Marušić i Vladimir Tintor - foto: D. Lončarić

Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka i Gradsko kazalište Joze Ivakića iz Vinkovaca potpisali su danas ugovor o koprodukciji nove predstave - Gospođice Julije. Dramu Augusta Strindberga režira Aida Bukvić, a premijera će biti u studenome u sklopu projekta Scena u sceni.

Nakon velike pauze izazvane pandemijom koronavirusa kazališni će život u Slavoniji biti obogaćen djelom najpoznatijeg švedskog autora, književnika, slikara i fotografa za kojeg vele da je jedan od tvoraca modernoga kazališta, Augustom Strindbergom i dramom Gospođica Julija. Premijerno će početkom studenoga biti postavljena jedna od najznačajnijih Strindbergovih drama, priča o grofovskoj kćerki Juliji koja iz čiste dosade i inata stupa u ljubavnu vezu sa slugom na imanju njezina oca, priča o dominaciji i manipulaciji, staleškom i rodnom nadmetanju koja gotovo predvidivo završava tragično, bolno suvremeno, svevremeno, onako kako muškarci i žene prečesto strast pretvaraju u borbu do istrebljenja.

U glavnim su ulogama Vladimir Tintor i Matea Marušić, aktualna najbolja hrvatska glumica do 28 godina nagrađena Nagradom hrvatskoga glumišta. Mateji Marušić Gospođica Julija bila je i diplomski rad tako da je izrazila posebno zadovoljstvo što je upravo ta predstava izabrana za osječko-vinkovačku koprodukciju, a prvi će put kao Osječanka na radu u Vinkovcima nastupiti u kazalištu u rodnom gradu i njegovom matičnom kazalištu. 

Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića iz Vinkovaca izjavio je kako je ovo prva koprodukcija dvaju kazališta i uvjeren je u uspjeh jer je redateljica Aida Bukvić okupila vrhunski tim. Najavio je premijeru za prvi vikend u sudenome u Vinkovcima, a tjedan dana kasnije u Osijeku. Ravnateljica drame osječkoga HNK Petra Blašković izjavila je kako je i u prijavi na natječaj za to radno mjesto istaknula važnost koprodukcija, posebice u ovom vremenu u kojem je zbog nedostatka novaca i krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa teško opstati u kazališnom svijetu. Istaknula je kako će predstava biti idealna i za brojna gostovanja jer se radi o produkciji i projektu koji ne zahtijeva velike troškove. 

Na potpisivanju ugovora o koprodukciji bio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako je projekt svojevrsno priznanje vinkovačkom kazalištu i dokaz kvalitete koja se u njemu njeguje godinama.

Poslušajte što su izjavili glumci Matea Marušić i Vladimir Tintor, Petra Blašković, koja će također nastupati u predstavi te gradonačelnik Ivan Bosančić, redateljica Aida Bukvić i ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić. 

 

 

 

Zdenko Rečić

Petra Blašković

Aida Bukvić

Matea Marušić

Vladimir Tintor

Ivan Bosančić