Osječkom KBC-u novi linearni akcelerator

Osječkom KBC-u novi linearni akcelerator Osječkom KBC-u novi linearni akcelerator
stari linearni akcelerator  stari linearni akcelerator

U osječkom Kliničkom bolničkom centru potpisan je 13,4 milijuna kuna vrijedan ugovor o javnoj nabavi linearnog akceleratora koji bi trebao značajno unaprijediti liječenje karcinoma pacijenata koji gravitiraju osječkom KBC-u.

Ugovor o nabavi uređaja potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić i direktor tvrtke  čija je ponuda u postupku javne nabave ocijenjena ekonomski najpovoljnijom "Eurokontakt" Boris Šimić koji je rekao da je rok isporuke akceleratora 90 dana pa očekuje da će do kraja godine uređaj biti instaliran i osoblje obučeno za rad.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić izjavio je kako kroz tu ustanovu godišnje prođe više od 800 pacijenata za radioterapiju, iako je standard za bolnice takvog tipa jedan uređaj na 300 do 400 pacijenata. Drži da osječkom KBC-u svakako trebaju dva akceleratora u punoj funkciji, jer je postojeći star sedam godina, u lošem je stanju, a samo ove godine bio je preko 40 dana u kvaru.

Pročelnik Zavoda za onkologiju Ilijan Tomaš kaže da su do sada neke pacijente slali u Zagreb, Rijeku ili Split te se nada da će vratititi povjerenje u osječku bolnicu koje su pacijenti, zbog tehničkih deficita, možda izgubili.  

Nabava linearnog akceleratora financira se bespovratnim sredstvima EU-a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva su namijenjena poboljšanju isplativosti i pristupa javnim dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da Ministarstvo nabavlja nove uređaje temeljem financijskih mogućnosti, izvješća o stanju opreme, potrebama za novim uređajima i  podacima o obavljanju poslova na određenim uređajima.
Upitan za planove uređenja bolničkog prostora u osječkom KBC-u, Kujundžić je rekao da je plan "otvoriti dijalog s Hrvatima" i vidjeti "jesmo li spremni izdvojiti više, dati više i napraviti nove bolnice ili samo pričati priče".
Potrebno je sačuvati ne samo liječnike i medicinske sestre, nego i sve mlade ljude u Hrvatskoj. Pripremamo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim planiramo nagraditi one koji rade bolje i više, a one koji rade malo potaknuti da rade više, rekao je Kujundžić.osječkoj bolnici linearni akcelerator