Osječkom ogranku Matice hrvatske 350 knjiga na dar

Osječkom ogranku Matice hrvatske 350 knjiga na dar Osječkom ogranku Matice hrvatske 350 knjiga na dar
foto Radio Osijeka foto Radio Osijeka
foto Radio Osijeka foto Radio Osijeka
foto Radio Osijeka foto Radio Osijeka

foto Radio Osijek

Središnjica Matice hrvatske iz Zagreba darovala je osječkom ogranku 350 knjiga. Riječ je o 175 naslova, matičinih izdanja, među kojima je stotinjak knjiga iz edicije "Stoljeća hrvatske književnosti".

Donaciju je predala potpredsjednica Matice hrvatske, akademkinja Dubravka Oraić Tolić koja je istaknula kako knjige daruju ne samo zato što je Advent nego zbog toga što je Predsjedništvo Matice hrvatske odlučilo svojim namarljivijim ograncima darovati knjige koje će doći do čitatelja. "Osijek je tu na prvome mjestu pa 'kud će suza nego na oko' odnosno na naš najagilniji ogranak na istoku Hrvatske", rekla je Oraić Tolić. Podsjetila je na bogatu povijest osječke Matice hrvatske te istaknula kako je, kad je o nakladništvu riječ, ogranak u Osijeku odmah iza Zagreba.

Predsjednik Matice hrvatske u Osijeku Ivica Završki istaknuo je kako im je  cilj darovane knjige proslijediti onima koji će ih pročitati - učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima osječkoga Sveučilišta. Otkrio je kako je s Osječko-baranjskom županijom već načelno dogovoreno da se u adventsko vrijeme dio ovih knjiga te izdanja osječkoga ogranka daruje svim školama u Županiji.

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić, za boravka u Osijeku, predstavit će roman "Doživljaji Karla Maloga" večeras (petak) u 19 sati u knjižari "Nova", a sutra će nazočiti otkrivanju spomen biste akademiku Miji Kišpatiću na Rondelu učenika gimnazija u Osijeku.