Osnažimo roditelje- omogućimo dojenje

Osnažimo roditelje- omogućimo dojenje

FB Savjetovalište za dojenje Osijek

U Međunarodnom tjednu dojenja, osječko Savjetovalište za dojenje organiziralo je na otvorenom, u Drvengradu, akciju promocije dojenja koje, ističu, ne znači samo hranu već i posebnu psihoemocionalnu vezu majke i djeteta.

Za svako dojenče idealna hrana je majčino mlijeko, osobito do 6. mjeseca života kao jedina hrana, a preporuke su međunarodnih organizacija dojiti što duže, do kada to odluče majka i dijete. Glavna sestra Doma zdravlja Dragica Pavlović istaknula je da dojenje postavlja temelj zdravog života. Osnovna je aktivnost Savjetovališta podrška majkama u njihovom odlukama, kakve god bile. Savjetovalište je dužno informirati o dobrobitima za majku, dijete i obitelj, a na majkama je odluka na koji način će hraniti dijete. No, dojenje je jedini prirodni način prehrane tako male djece i jedino ga možemo preporučiti- kaže Pavlović 

Savjetovalište već 4. godinu organizira akciju na otvorenom jer upravo to, kaže predsjednica Društva patronažnih sestara Zorica Kovač, i promiču. I mi odrasli, kada smo gladni, jedemo i u parku, i na klupi, u tramvaju... Ovakvim akcijama želimo osvijestiti majke da doje uvijek i svugdje, kada god je dijete gladno, sva mjesta su mjesta za dojenje- poručila je Kovač.  

Već nekoliko desetljeća stopa dojenja, ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu , u drastičnom je padu i upravo zato su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF krenuli s promocijom dojenja. Tjedan dojenja obilježava se 29. godinu a poruka mu je „Osnažimo roditelje- omogućimo dojenje”