Osnovan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Osnovan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, koji je istaknuo da je za tzv. Projekt Slavonija Hrvatskoj na raspolaganju 2,5 milijarde eura iz EU fondova.

Uz premijera, u Savjetu će biti i većina ministara (gospodarstvo, rad, poljoprivreda, financije, demografija, državna imovina, promet, znanost, kultura, zaštita okoliša i energetika te graditeljstvo), kao i predstavnici Ureda predsjednice, Sabora, pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko posavska) i njihovih regionalnih razvojnih agencija te HGK, HOK-a, HUP-a, akademske zajednice i dr.
Ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, podsjetio je Plenković, bio je dio izbornog programa i programa rada Vlade te spada među ključne ciljeve Vlade do 2020. godine, a ovaj je projekt u skladu s tim ciljem. "Svi znamo koliko je bitno za ukupni razvoj zemlje dati ruku podrške našim prijateljima u Slavoniji, Baranji i Srijemu", rekao je Plenković, istaknuvši da će Savjet u duhu partnerstva središnje vlasti i lokalne zajednice na istovjetan način odrediti razvojne prioritete te spriječiti iseljavanje iz tog dijela zemlje.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac navela je da će savjet biti savjetodavno tijelo u provedbi projekata financiranih sredstvima iz različitih izvora Europske unije i iz domaćih izvora. Osnivanje savjeta komentirao je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je, kao lokal patriot, zahvalio što je Vlada shvatila u kakvim je Slavonija problemima, ali i koji su tamošnji potencijali. "Ovaj projekt može Slavoniji dati šansu da bude to što je, odnosno da ne bude najnerazvijeniji dio Hrvatske, već upravo suprotno", rekao je Tolušić, ističući kako su od tog projekta velika očekivanja na terenu.