Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

U organizaciji osječke Akademije za umjetnost i kulturu u četvrtak će u Osijeku biti otvorena 1. Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija "Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju".

Želja je potaknuti, kako znanstvenike i stručnjake, tako i osobe s invaliditetom da se uključe u znanstveni i umjetnički razgovor o temi skupa. Dvodnevna konferencija će, osim hrvatskih, okupiti sudionike iz Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. 

20191203_095307_hdr.jpg Program su na najavnoj konferenciji za novinare predstavile dekanica Akademije Helena Sablić Tomić, predsjednica Organizacijskog odbora Mirna Sabljar, prodekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Snježana Dubovicki i Tatjana Bertok-Zupković s Akademije za umjetnost i kulturu.

Ponosni su, kako su istaknuli, na različitost znanstvenih radova koji se bave položajem osoba s invaliditetom i djece s poteškoćam u razvoju u različitim područjima umjetnosti i odgojno-obrazovnim procesima. Osobe s invaliditetom su nedovoljno vidljive u našem sustavu bez obzira radi li se o umjetnosti, znanosti ili odgoju i obrazovanju zbog čega je bitno što se uključilo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao visoki pokrovitelj kako bi se poteknulo intenzivnije uključivanje osoba s invaliditetom, rečeno je na konferenciji za novinare a istaknuta je i važnost teme inkluzije studenata s invaliditetom.