Ostvareno više od 100 projekata u suradnji s Mađarskom

Ostvareno više od 100 projekata u suradnji s Mađarskom

Foto: Marko Kolić

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku održana je konferencija pod nazivom "Agenda 2030" u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku .

Cilj konferencije bio je upoznavanje nacionalnih strategija održivog razvoja Hrvatske i Mađarske i njihova primjena na lokalnoj razini. Na skupu je sudjelovalo 12 izlagača koji su raspravljali o mogućnostima suradnje i potencijalnim zajedničkim projektima. Predstavljene su i inicijative koje služe kao odlični primjeri regionalne suradnje dviju država, s ciljem razvoja i boljitka kvalitete života u pograničnim regijama.

Na području Osječko-baranjske županije provedeno je preko 1000 europskih projekata, od kojih je 118 ostvareno u suradnji s Mađarskom. 

"Hrvatska i i Mađarska zajedničkim projektima mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva ovog Programa za održivi razvoj, istaknuo je Antonio de Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku te dodao: "Agenda 2030 je zapravo svojevrsni program koji obuhvaća ukupno 17 ciljeva vezanih za aspekte života čovjeka.Misili smo da ih povežemo i s jedne i druge strane granice jer možemo imati iste ciljeve i interese koji se mogu ostvariti i zajedničkim financiranjem."

Primjer dugogodišnje uspješne suradnje sa susjedima predstavlja i grad Slatina. Denis Ostrošić, gradonačelnik Slatine kaže kako je "u početku bio prijenos iskustava iz Mađarske u Hrvatsku, tada smo imali jedan sjajan prijenos gdje smo povezali Sz. Lorinc, Našice i Slatinu kroz muzejsku, povijesnu i željezničku priču. Iza toga smo krenuli na suradnje povezane sa zapošljavanjem.". Luka Magdić iz Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije rekao je kako su "subjekti s područja Osječko baranjske županije u svim programima Unije sudjelovali u 1300 projekata ukupne vrijednosti preko 870 milijuna eura. Od toga izdvajamo 118 projekata s partnerima iz Mađarske."

Progam Agenda dotiče se svih područja važnih za ljudski život, od potrošnje i proizvodnje, klimatskih promjena, iskoristivosti prirodnih resursa u smislu održivog razvoja, a eneregtska učinkovitost i primjerice projekt virtualne elektrane jedna je od smjernica.

 

Agenda 2030