Otkriveno spomen obilježje Žarku Kaiću

Otkriveno spomen obilježje Žarku Kaiću Otkriveno spomen obilježje Žarku Kaiću

U osječkom naselju Brijestu, na mjestu pogibije HRT-ova snimatelja Žarka Kaića, otkrivena je skulptura i spomen-obilježje "Posljednji kadar" koje su Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek podignuli u spomen na Kaićevu žrtvu, ali i sve ostale poginule branitelje grada.

Otkrivanju su nazočili članovi obitelji Kaić, predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, HRT-a i braniteljskih udruga te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast Žarku Kaiću. 

Spomen ploču Žarku Kaiću su otkrili Lidija Kaić, predsjednik vlade RH Andrej Plenković i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. 

- Žarko Kaić bio je jedan od hrvatskih novinara koji su rame uz rame s hrvatskim braniteljima svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku i nažalost nije bio jedini koji je pritom poginuo u Domovinskom ratu. Njihova žrtva i žrtva hrvatskih branitelja daje nam trajnu obvezu da kao narod baštinimo njihov obol našoj slobodi i vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata kao temelju moderne i slobodne Republike Hrvatske, poručio je premijer Plenković. Napomenuo je da će hrvatsko predsjedanje EU u prvih šest mjeseci 2020. biti posvećeno hrvatskim braniteljima. "To je prigoda da se okrenemo budućnosti, da učinimo sve da Hrvatska bude gospodarski napredna, socijalno uključiva i razvijena, da unutar Hrvatske pružimo ruku svim manjinama, pa i srpskoj manjini da gradimo pomirbu i suživot i na taj način kreiramo ozračje u kojem će se svi naši građani osjećati dobro i ponosno na postignuća slobodne i moderne Hrvatske", istaknuo je premijer.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izjavio je kako je Kaić poginuo u trenutku kada je agresorska jugoslavenska vojska napala ekipu HRT-a na novinarskom zadatku, te da su ga ubili oni kojima je "smetala istina o borbi za slobodu i agresiji na našu domovinu, koju je on prenosio svojom kamerom".
 
Izaslanik hrvatske predsjednice, osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je posao hrvatskih novinara u Domovinskom ratu bio podjednako opasan i požrtvovan kao i svakog hrvatskog branitelja, zbog čega ovo spomen obilježje treba idućim generacijama prenositi poruku što se ovdje događalo i kako je rat tekao.
 
Otvorenju spomen obilježja, uz ostale, nazočili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljn-Koržinek, a vijence kod spomen-obilježja položili su članovi obitelji Žarka Kaića, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti, HRT-a, braniteljskih udruga i Mjesnog odbora Brijest.
 
Među dvanaest radova pristiglih na temelju javnog poziva za spomen obilježje odabrano je rješenje arhitekata Bernarde i Davora Silova te profesorice umjetnosti Božice Dee Matasić.