Otkriveno spomen obilježje žrtvama u Betin dvoru

Otkriveno spomen obilježje žrtvama u Betin dvoru

Foto: Vesna Ljubo

U znak sjećanja na 12 hrvatskih branitelja i civila, pogubljenih 1991. godine u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku u Betin dvoru kod Tenje otkriveno je spomen obilježje, 70. u zemlji s vukovarskom golubicom koja označava mjesta stradanja u Domovinskom ratu.

Sedam žrtava ekshumirano je 1998. godine iz masovne grobnice Betin dvor, a pet iz pojedinačnih grobova na području naselja Tenja i Betin dvora.
Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić rekao kako je u Hrvatskoj do sada otkriveno 148 masovnih grobnica, što nije konačna brojka.  "U tome vidi sva bestijalnost agresije koja je izvršena na našu domovinu, agresore nisu zanimala pravila rata propisana Ženevskim konvencijama", rekao je Matić. "Dvije su kategorije, o kojima često pričamo nakon rata, oprost i zaborav. Oprost je individualna kategorija i oprostiti mogu samo najsnažniji među nama, a zaborav je kategorija koju ne možemo, ne smijemo i nećemo napraviti. Nećemo nikada ovo zaboraviti", poručio je ministar Matić.
Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić podsjetio je kako je u etničkom čišćenju i velikosprskoj agresiji na osječkom području stradalo više od tisuću civila nesrpske nacionalnosti, upozorivši da se "danas ponovo suočavamo sa sve agresivnijim krivotvorenjem i neprihvaćanjem povijesne istine". 
Vijence pred spomen obilježjem položili su članovi obitelji žrtava, izaslanstva Ureda predsjednice RH, Vlade RH, Osječko-baranjske županije i udruga ih Domovinskog rata.