Otvoren drugi sajam Tehnicoolum - sajam tehničke kulture

Otvoren drugi sajam Tehnicoolum - sajam tehničke kulture Otvoren drugi sajam Tehnicoolum - sajam tehničke kulture

fotografije Amoreta Bajto/Stjepan Filipović

"Sajam je namijenjen djeci i mladima koji žele proširiti znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalniji izbor", čulo se na otvorenju priredbe koja se danas i sutra održava na Sajamskom prostoru na Pampasu.

Osječki sajam d.o.o. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodamtva, poduzetništva i obrta, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije, organizator je 2. TEHNICOOLUM-a SAJMA TEHNIČKE KULTURE, s ciljem poticanja interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja.
Zatvoreni paviljonski prostor od 1200 m2 i 300-tinjak m2 otvorenog izložbenog prostora bit će mjesto održavanja sajamskih izložbi, kreativnih i edukativnih radionica (30-tak radionica na temu: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, slame, 3D printanje, dronovi. . .itd) izložbi dostignuća iz djelokruga rada udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture.
Svoj pečat temeljenja sajamskog programa i stručno pratećih aktivnosti na znanstvenim osnovama, svojim aktivnim učešćem dat će znanstvene ustanove, škole i fakulteti.
Program sajamske priredbe će se realizirati: Održavanjem dinamičnih, kreativnih radionica pod stručnim vodstvom: prezentacijom i ponudom obrazovnih programa strukovnih škola, fakulteta i učilišta na izložbenom prostoru, organizacijom stručno-pratećih aktivnosti predavanja, savjetovanja i stručnih prezentacija, predstavljanjem ponude i mogućnosti obavljanja stručne nastave za srednjoškolce, predstavljanjem atrakcija tehničkih znanosti na sajamskoj priredbi, izložbom tehničkih radova i dostignuća iz područja djelovanja sekcija Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao i njihovih partnera iz zemlje i inozemstva te zabavom, susretima i razmjenom iskustava polaznika, učenika, studenata i pedagoga. Sudjelovanjem na priredbi izlagači će imati prigodu djeci i mladima predstaviti svoju djelatnost, te proaktivnim stavom predstaviti prednosti bavljenja tehničkom kulturom i STEM znanošću u smislu prvog izbora budućeg zanimanja čime će ostvariti svoju profesionalnu afirmaciju u gospodarstvu regije, čime se direktno pridonosi ukupnom gospodarskom razvoju, rečeno je na konferenciji za novinstvo.
Značaj sajamske priredbe i izvrsnu prigodu za promoviranje obrazovnih programa prepoznale su i svojim nastupom iskoristit će srednje strukovne škole Osječko - baranjske županije. Srednjoškolski, strukovni obrazovni programi predstavit će se organizacijom praktičnih radionica, predstavljanjem učeničkih zadruga, vježbeničkih tvrtki, kao i ostvarenim uspjesima na učeničkim natjecanjima, a sve u svrhu privlačenja budućih srednjoškolaca za obrazovanje upravo u strukovnim zanimanjima. Na sajmu će se predstaviti srednje strukovne škole: Obrtnička škola Osijek, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Strojarska tehnička škola Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Trgovačka i komercijalna škola ,,Davor Milas“ Osijek, Ekonomska i upravna škola Osijek, Srednja škola Donji Miholjac, Srednja škola Valpovo. Mogućnost zapošljavanja u obrtničkim zanimanjima predstavit će Udruženje obrtnika Osijek, kroz prezentaciju dj elatnosti svojih članova.