Otvoren Etnološki centar baranjske baštine

Otvoren Etnološki centar baranjske baštine

fotografije: M.P.

Ideja za Etnološki centar u Belome Manastiru, kaže arhitektica Kornelija Zvečevac iz gradskog Odjela za graditeljstvo, krenula je na put do ostvarenja prije sedam godina. Članice Udruge Hrvatska žena od izložbe do izložbe nisu imale gdje držati tradicijsku baštinu, veliko blago koje čuvaju.

"Siromaštvo je veliko, dolaze nakupci i za 100, 200 kuna kupuju vrijedne tradicijske predmete koji su djelo naših djedova i baka, naših predaka. Morali smo naći način da ih imamo gdje držati, da za njihbaranja_n.jpg uredimo prostor" - istaknula je, među ostalim, idejna pokretačica uređenja Etnološkog centra baranjske baštine na konferenciji u povodu završetka vrijednog projekta, financiranog europskim novcem.
Etnološki centar baranjske baštine uređen je u golemoj staroj zgradi nekadašnjeg vrtića. Suvenirnica,vrtni paviljon, stalni i povremeni postavi od 18.svibnja otvoreni su za posjetitelje. Stanovnicima Beloga Manastira poslužit će kao dugo iščekivani galerijski i konferencijski prostor u kojemu je i novi turistički ured - kaže direktor TZ Baranje Matej Perkušić. A direktor Ureda TZ osječko-baranjske županije Antonio Sobol, kad je riječ o kontinentalnom turizmu, primjećuje kako se "promijenila struktura gostiju, pa je u Osječko-baranjskoj županiji trideset posto stranih turista", od ukupnog - ne baš velikog broja gostiju. Na završnoj konferenciji u povodu otvorenja 9 milijuna kuna vrijednog Etnološkog centra baranjske baštine pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica izrazila je optimizam u pogledu ovogodišnje turističke sezone. "Prateći pokazatelje, izgleda da će godina biti bolja čak i od prošle, činimo sve da to tako i bude i nadamo se da će biti" - zaključila je Brzica. Za gradnju i uređenje Etnološkog centra u Belome Manastiru Grad je iz vlastitoga proračuna izdvojio 320 tisuća, a 8 i pol milijuna kuna odobreno je iz strukturnih i kohezijskog fonda EU-a.