Otvoren Kulturno - informativni turistički centar Žnidarec u Ivanovcu

Otvoren Kulturno - informativni turistički centar Žnidarec u Ivanovcu Otvoren Kulturno - informativni turistički centar Žnidarec u Ivanovcu

Foto: Stjepan Filipović

Projekt rekonstrukcije i prenamjene postojeće kuće kipara naive Vjekoslava Žnidareca u Kulturno-informativni turistički centar Žnidarec financiran je od Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Općine Antunovac u 2017./2018. godini temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture.

Nositelj projekta je Općina Antunovac, a projektnu prijavu za natječaj pripremila je Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac - RODA d.o.o. za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva. Projekt je ukupne vrijednosti 731.762,04 kuna, od čega sufinanciranje Ministarstva turizma iznosi 344.160 kuna, a njegovom realizacijom nastao je novi sadržaj vezan uz kulturno-povijesno nasljeđe ovoga kraja.
Provedba projekta obuhvatila je izvođenje radova na rekonstrukciji i izgradnji objekta, dodavanje multimedijalnog sadržaja uz primjenu inovativnih rješenja poput koncepta proširene stvarnosti i postavljanja informativnih ploča, a sve uz korištenje energetski učinkovitih rješenja. U multimedijalnom izložbenom prostoru Centra posjetitelji mogu razgledati stalni izložbeni postav djela Vjekoslava Žnidareca, ali i saznati nešto više o ostalim sadržajima i atrakcijama smještenima u blizini. 1
Srednjovjekovni utvrđeni grad Kolođvar, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske iz 13. stoljeća, udaljen je svega 2 kilometra od Centra Žnidarec.
Također, u ovom ruralnom pitoresknom kraju može se uživati u prekrasnoj prirodi, kao i gostoprimstvu stanovnika, a turističkih zanimljivosti i manifestacija sigurno neće nedostajati u širem okruženju. Slične sadržaje i galeriju lokalnih umjetnika možete obići i u susjednom Emestinovu, gdje je smještena Galerija Petar Smajić i gdje se od 1973. godine kontinuirano održava Ernestinovačka kiparska kolonija. Biciklistička staza od Ivanovca do Antunovca pa sve do Osijeka vodi kroz Baranju čak do Pečuha i duga je 90 kilometara te je povezana s rutama EuroVelo 6 i EuroVelo 13.