Otvoren međunarodni skup Voda za sve

Otvoren međunarodni skup Voda za sve Otvoren međunarodni skup Voda za sve

U Osijeku traje dvodnevni 7. Međunarodni znanstveno-stručni skup "Voda za sve" a središnja je tema i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda- otpadne vode. Istaknuto je da je taj problem u stalnom porastu.

Otpadne vode goruća su problematika ne samo u Hrvatskoj jer svakodnevno proizvodimo ogromne količine otpadnih voda koje treba na propisani način prerađivati, pročistiti a nakon toga i zbrinuti u okolišu- rekla je predsjednica Organizacijskog odbora skupa Mirna Habuda Stanić. S obzirom da su vodni resursi jedini način zbrinjavanja otpadnih voda, time se ugrožava cijeli eko-sustav, što je posebice važno za Hrvatsku koja je bogata kvalitetnom vodom, pa nam je primarni cilj štititi i sačuvati naše vodne resurse od daljnjeg zagađenja- ističe   Habuda-Stanić.

Državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg ocijenio je kako ovakvi skupovi pridonose kreiranju dobrih politika, s ciljem očuvanja hrvatskog vodnog bogatstva i njegovog održivog korištenja. Podsjetio je kako se Hrvatska nalazi među 30 najbogatijih zemalja svijeta po zalihama vode, dok veliki broj ljudi u svijetu nema pristupa kvalitetnoj vodi za piće, a zbog rasta populacije i klimatskih promjena taj će problem biti sve izraženiji.
Šiljeg je istaknuo kako hrvatska Vlada ulaže velike napore kako bi, u zadanim rokovima, provela obaveze iz financijski iznimno zahtjevnih direktiva EU o vodi za piće te komunalnim otpadnim vodama, kako bi se hrvatskim građanima osigurali visoki standardi pružanja usluga javne vodoopskrbe i odvodnje. Izvijestio je kako su sva EU sredstva, koja su bila na raspolaganju u sklopu operativnog programa "Zaštita okoliša" od 2007. do 2013. godine, povučena u potpunosti, a riječ je o 200 milijuna eura.
U novom programskom razdoblju do 2020. godine, u okviru operativnog programa "Konkuretnost i kohezija", na raspolaganju za vodno-komunalne poslove Hrvatska ima iznos od preko milijardu eura. Putem zajma Razvojne banke Vijeća Europe, Hrvatska dodatno ulaže u unaprjeđenje upravljanja rizicima od poplava, a ukupan iznos koji joj je na raspolaganju kreće se oko 80 milijuna eura-rekao je Šiljeg.

Dekan Prehrambeno- tehnološkog fakulteta Drago Šubarić upozorio je na stalni porast problema otpadnih voda čemu čovjek pridonosi svojim aktivnostima a navodi i klimatske promjene, porast broja stanovništva, migracije selo- grad, industrijalizaciju, proizvodnju hrane u kojoj se, također, događa zagađenje vode.    

Na skupu se, među ostalim, razgovara o učinkovitom upravljanju vodama, uređajima za pročišćavanje te temi koja je veliki izazov i za razvijenije zemlje- zbrinjavanju mulja nastalom u procesu pročišćavanja a okupilo se više od 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva.