Otvoren obnovljeni American corner u Osijeku

Otvoren obnovljeni American corner u Osijeku Otvoren obnovljeni American corner u Osijeku
Nj.E. Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD u Hrvatskoj Nj.E. Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD u Hrvatskoj

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes otvorila je danas u Osijeku proširen i opremljen American corner u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Osječki American corner najstariji je u Hrvatskoj i djeluje od svibnja 2005. godine.

"Cilj je američkih kutaka pružiti mogućnost za podjelu informacija o Sjedinjenim Američkim Državama, o našoj književnosti i kulturi, ali također i o novim tehnologijama te komuniciranje s našim prijateljima u Hrvatskoj", izjavila je veleposlanica Valls Noyes te izrazila zadovoljstvo izgledom American cornera koji je sada značajno proširen, lijepo uređen i opremljen vrijednom opremom. Na policama je, među ostalim, pronašla knjigu Game of thrones prema kojoj je snimljena serija, djelomično i u Hrvatskoj, te je navela taj primjer kao odličnu poveznicu između dviju prijateljskih zemalja. Veleposlanica Julieta Valls Noyes dodala je kako će se u američkome kutku nastaviti održavati predavanja izvornih govornika na engleskom jeziku, održavati radionice o novim tehnologijama, različite izložbe .... a izrazila je zadovoljstvo što će uz novu opremu biti omogućena još kvalitetnija interakcija s građanima Osijeka, od najmlađih preko učenika, studenata i poduzetnika do umirovljenika. 

Vrpcu na ulazu u American corner veleposlanica je prerezala škarama koje su izrađene zahvaljujući novom 3D printeru, koji je dio donacije američkoga veleposlanstva. Uz nju je jednakim škarama upravljala i ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš kja je istaknula kako je samo prošle godine u American corneru održano 69 različitih programa, što dovoljno govori o zanimanju građana Osijeka za taj prostor i njegove bogate sadržaje. Dodala je kako je najnovijom donacijom uz 3D printer kupljena pametna ploča i mnoštvo informatičke opreme te brojne knjige, udžbenici i časopisi koji su obogatili taj dio knjižnice. 

Na otvorenju je zahvalnost na suradnji američkoj veleposlanici izrazio zamjenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš.