Otvorena je 46. kiparska kolonija u Ernestinovu

Otvorena je 46. kiparska kolonija u Ernestinovu Otvorena je 46. kiparska kolonija u Ernestinovu

Foto: Davor Lončarić

U ernestinovačkom parku svečano je otvorena 46. kiparska kolonija. Do 10. kolovoza deset će kipara i slikara stvarati nova djela, a dio djela, posebni drveni reljefi, ukrasit će kor crkve Presvetog Trojstva u Ernestinovu.

Načelnica Općine Ernestinovo najavila je kako će nakon ovogodišnje kolonije popuniti obrazac i službeno zatražiti da se ernestinovačko naivno kiparstvo uvrsti na popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a. Kolonija u jedninstvenom parku u Ernestinovu najstarija je u Europi, a njezino 46. izdanje svečano je sinoć otvoreno. Ove će godine sudjelovati pet kipara i pet slikara te sudionici dječje kiparske kolonije, a veliki reljef izrađen na ovogodišnjoj koloniji krasit će ogradu kora u crkvi koja će uskoro biti i posvećena. Prijašnjih su godina ernestinovački kipari izradili sve postaje križnoga puta za svoju novu crkvu, a sada će ukrasiti i ogradu kora dugu deset metara. I sve druge umjetnine ovogodišnje kolonije imat će biblijske motive, a skulpture će biti izložene u Parku skulptura, ispred Galerije Petra Smajića. Na koloniji će od 5. do 10. kolovoza sudjelovati kipari - Mato Tijardović, Siniša Tešankić, Vlado Hržica, Zvonimir Dangubić, Dražen Kuharović, Ivo Forjan, Attilas Fűlőp, Luka Tolić, Ivica Tolić i Nedo Malenica te slikari - Ivo Kolar, Rozvelt Kapović, Josip Karežić, Ante Vukić, Julija Stapić Katić, Cvjetana Bazina Periša, Dragica Glavica, Saša Matković, Katica Velky i Bošana Gernhardt.

U nazočnosti utemeljitelja Kolonije- Mate Tijardovića i Siniše Tešankića te brojnih gostiju i mještana Ernestinova koloniju je otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić. Istaknuo je kako od najranijeg djetinjstva prati sve što se događa oko ernestinovačke kolonije te izrazio želju da se vrati nekadašnji sjaj, odnosno da traje najmanje dva tjedna, kao što je to bilo ranije. Rekao je također kako će dati punu potporu Općini Ernestinovo i Ministarstvu kulture da uspiju u želji da se naše naivno kiparstvo uvsti na popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a. 

Umjetničko stvaralaštvo pratit će ciijeli sljedeći tjedan i niz sportskih, gastronomskih i zabavnih sadržaja, u ponedjeljak će biti proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, srijeda posvećena djeci uz različite sadržaje, a svakodnevno će na pozornici u parku u 21 sat početi koncerti, do subote tamburaški, a 10. kolovoza grupe Vigor. 

Marijana Junušić

Ivan Anušić

Ivica Tolić