Otvorena novouređena zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku

Otvorena novouređena zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku Otvorena novouređena zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku

Foto: Stjepan Filipović

Danas je otvorena novouređena zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku koja je adaptirana u sklopu projekta IPA 2011. Obnova i rekonstrukcija vrijedna je 3,5 milijuna eura, a obnovljeno je 5,5 tisuća četvornih metara.

"U rekonstrukciju su uključena i tehnička poboljšanja : od video nadzora, lifta, i klima uređaja, a novi je i namještaj koji smo dobili od resornog ministarstva, jer je prethodni namještaj bio star preko pedeset godina. Sada imamo potpuno nove urede i sudnice i odlične uvjete za rad", rekao je predsjednik Županijskog suda Anto Rašić.
"Vrhovni sud Republike Hrvatske podržava infrastrukturalna ulaganja jer svako takvo ulaganje poboljšava rad i ugled suda, a onima, koji na njemu rade omogućava da svoj posao obavljaju na najbolji način. Očekujemo da se rezultati ovoga suda, koji su bolji od državnog prosjeka, nastave. Postoji još jedan mali dio za poboljšanja, posebice na kaznenom odjelu, ali sam siguran da u ovakvim uvjetima i s jednim pojačanim angažmanom svih sudaca ti će rezultati biti još bolji, iako su već sada bolji od prosjeka", istaknuo je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.
Županijski sud u Osijeku četvrti je sud po veličini u Republici Hrvatskoj, smješten je u staroj zgradi izgrađenoj 1898. godine kada je postavljen Kraljevski sudski stol. Zgrada je zaštićeno kulturno dobro a kako je Grad Osijek bio na prvoj crti obrane za vrijeme Domovinskog rata zgrada je pretrpjela velika oštećenja. Unatoč djelomičnoj obnovi potkrovlja, posljedice razaranja su i dalje bile vidljive na uništenom pročelju. Pristup zgradi i kretanje unutar nje za osobe s invaliditetom nije bio moguć zbog nedostatka prikladnih rampi za invalidne osobe i odgovarajućeg dizala.

Ovim projektom osigurani su odgovarajući uvjeti za rad suda Županijskog i Općinskog suda u Osijeku kroz:

1. adaptacija građevine (fasada, unutarnja i vanjska stolarija, centralno grijanje, protupožarni sustav, električnih instalacija, vodovoda, kanalizacije i sustava hlađenja):

2. sanaciju dizala
 
3. prilagodbe za osobe s invaliditetom (prilagodba dizala, uređenje rampi za osobe s invaliditetom, rukohvata, te prilagođenog sanitarnog čvora)

4. sanaciju vlage (hidroizolacija objekta, poglavito podruma)
  
Radovi na zgradi započeli 15. lipnja 2015. godine. Ugovor o radovima je sklopljen sa zajednicom izvođača: Vodovod - montaža d.o.o. iz Osijeka i Mešić com d.o.o. iz Zagreba, a ugovorena cijena radova zajedno s aneksom ugovora zbog izvanrednih troškova iznosi ukupno 24.687.223 HRK (3.327.119 EUR).

Tehnički pregled zgrade održan je 16.07.2018. uz prisutnost predstavnika investitora, izvođača, nadzornog inženjera, projektanata i predstavnika javnopravnih tijela. Predstavnici javnopravnih tijela i neovisni stručnjaci obavili su tehnički pregled i utvrdili da je građevina u skladu s propisima RH te je 05.09. 2018. godine izdana Uporabna dozvola za zgradu.