Otvorene 16. Bizovačke ljetne večeri

Otvorene 16. Bizovačke ljetne večeri Otvorene 16. Bizovačke ljetne večeri

Foto:HRT/Mirta Milas

Međunarodnom fišijadom otvorene su 16. Bizovačke ljetne večeri, četverodnevni festival dobre zabave, glazbe, sporta i tradicijskih umjetnosti .

Ta je manifestacija utemeljena u Bizovcu 2003. godine. Program je počeo tradicionalnom međunarodnom fišijadom koja je okupila gotovo stotinjak natjecatelja. Bizovačke je ljetne večeri otvorio zamjenik osječko-baranjskoga župana Goran Ivanović koji je istaknuo: "Imamo što ponuditi posjetiteljima, putnicima namjernicima. Ako nas posjete neće ostati kratkih rukava. Osjetit će ovdje tu našu pristupačnost, tradiciju, kulturu i lijepo se pogostiti. Fiš je jedno od naših tradicijskih jela i mislim da ne može biti bolji. Ovdje sam službeno, ali da nisam, bio bih majstor u kuhanju fiša. Volim te manifestacije i prenio bih ono što sam neki dan vidio u Njemačkoj i na naše područje - da i osobe iz javnog života, kao što su župani i dožupani kuhaju ovdje i budu natjecatelji, da se druže s ljudima. Naša je zadaća da život u Osječko-baranjskoj županiji učinimo boljim, ali i da pokažemo koliko volimo biti ovdje".

U predvorju bizovačke škole istodobno je otvorena izložba starih fotografija prikupljenih iz obiteljskih albuma mještana Bizovca. Večeras nastupaju „Lege, sutra „Cash band“, KUD Bizovac i gosti (KUD „Čačinci“ i „Slavko Mađer“ Cerić, u subotu, 20. srpnja „Sinovi ravnice“ te u nedjelju, 21. srpnja "Orion band“ s Adrijanom Baković. U  program ovogodišnjih Bizovačkih ljetnih večeri  uvrštena su sportska događanja - dječja i seniorska biciklijada, turnir bizovačkih ulica u malom nogometu te memorijalni ribički kup Željko Deak. 

Neki od majstora fiša istaknuli su da je za njegovu kvalitetu ponajprije važna mjera te malobrojni sastojci - kvalitetna riba, slatka i ljuta začinska mljevena paprika, luk i sol.