Otvoreni četvrtak: "O rodu i jeziku"

Otvoreni četvrtak: "O rodu i jeziku"

Kako govore muškarci, a kako žene? Tko više prekida, a tko više govori? - o tome će biti riječi na drugom predavanju 9. ciklusa Otvorenog četvrtka "O rodu i jeziku". Održat će se 26. studenog u prostoriji 54 na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati.

Predavanje Anite Dremel "O rodu i jeziku" otvorit će brojna pitanja. Kako govore muškarci, a kako žene? Tko više prekida, a tko više govori? Je li naglasak stavljen na razliku i binarnost put prema pravednijoj jezičnoj praksi ili baš suprotno? I zašto je sve to uopće važno? Analizirat će se nekoliko različitih pristupa istraživanju odnosa roda i jezika, mogućnosti utjecaja jezika na rodni identitet, rasprave između biologističkih i konstrukcionističkih pristupa interakciji roda, jezika i moći u sociologiji jezika i sociolingvistici itd.
"Događanje je otvoreno za javnost, no zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetitelja ograničen je na 20. Iz navedenog se razloga mole svi zainteresirani da dođu nešto ranije kako bi zauzeli mjesto u učionici. Usto svi posjetitelji obvezni su nositi maske", napominju organizatori. Predavanje će se prenositi i preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata (možete se pretplatiti na kanal na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/channel/UCb1z3cV_K-lzuc9VzdHcB-Q). Poveznica za prijenos bit će objavljena na Facebooku. Također, nakon predavanja snimka će biti dostupna na YouTube-kanalu Otvorenog četvrtka.
Predavačica doc. dr. sc. Anita Dremel diplomirala je sociologiju i engleski jezik i književnost (2006.) te japanologiju (2007.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu doktorirala iz polja sociologije (2014.). Objavljuje znanstvene radove te sudjeluje na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezino su uže područje interesa kulturna sociologija i sociologija roda. Danas radi na Katedri za sociologiju na Filozofskom fakultetu Osijek.