Otvoreno 24. lutkarsko proljeće

Otvoreno 24. lutkarsko proljeće Otvoreno 24. lutkarsko proljeće
Zlatko Vicić Zlatko Vicić
Jasminka Mesarić Jasminka Mesarić
Himzo Nuhanović Himzo Nuhanović
Srećko Šestan Srećko Šestan

Foto: Davor Lončarić

Svečanim otvorenjem u Starim Mikanovcima te dodjelom nagrada za životno djelo Ivi Nižiću i Zlatku Viciću u Vukovaru otvoreno je 24. lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Do petka će ansambli 20 kazališta izvesti 103 predstave za djecu u pet gradova i još 23 naselja te županije.

Publici u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavit će se 17 kazališta iz Hrvatske te dječja ili lutkarska kazališta iz Mostara, Pečuha i Subotice koji su redoviti gosti Lutkarskoga proljeća. Manifestacija je osmišljena u poslijeratnom vremenu, a želja je bila donijeti malo radosti uoči Uskrsa djeci najistočnije hrvatske županije. Predsjednica organizacijskog odbora Jasminka Mesarić istaknula je kako su u početku sudjelovala tri kazališta za djecu, a godinama je broj narastao na dvadeset što zahtijeva velike organizacijske sposobnosti. Nakon svečanog otvorenja u Starim Mikanovcima Tvornica Kazalište lutaka iz Zagreba izvela je hit predstavu "Tarzan", a u Oranžeriji Gradskog muzeja Vukovara otvorena je izložba "Kazališne lutke Zlatka Boureka" posvećena nedavno preminulom bardu hrvatskog lutkarstva i kazališta. Središnji dio svečanosti bila je dodjela nagrada za životno djelo i povelja "Zvonko Festini". Za doprinos lutkarstvu i kazalištu za djecu nagradu za životno djelo dobio je oblikovatelj svjetla u Kazalištu lutaka Zadar Ivo Nižić, a za glumačka ostvarenja Zlatko Vicić, glumac Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. 

cbc434f677106a77f7f8.jpg

Iris Pavić-Tumpa, ravnateljica Kazališta lutaka Zadar opisala je Ivu Nižića kao iznimnog profesionalca, djelatnika i umjetnika spremnog da riješi svaki problem s osvjetljenjem koje je iznimno značajno u kazališnim predstavama, a izjavila je kako je upravo on zaslužan što je na PIF-u, međunarodnom festivalu lutaka, utemeljena i posebna nagrada za oblikovanje svjetla u predstavi. Zlatko Vicić iz Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke rekao je kako mu nagrada za životno djelo znači "dvadeset i šest godina u lutkarskom poslu, jedna statisfakcija i veliko priznanje", no priznao je da ima još dosta vremena za ulogu njegova života. 

80a2e7c1f99aa6614da0.jpg

 

 

 

Lutkarsko proljeće