Otvoreno Osječko ljeto kulture 2018.

Otvoreno Osječko ljeto kulture 2018. Otvoreno Osječko ljeto kulture 2018.

foto: OLJK / Marin Franov

Sinoć je svečano otvoreno 18. Osječko ljeto kulture, no zbog kiše umjesto praizvedbe predstave na programu je bila repriza koncerta. Gradonačelnik Ivan Vrkić pozvao je građane da posjete 50-ak programa Osječkoga ljeta kulture do 13. srpnja.

Ništa, pa ni kiša neće nas poremetiti, izjavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić prije otvorenja 18. OLJK-a, no ipak je loše vrijeme poremetilo planove. Praizvedba rock melodrame "Osječki long, long play" trebala je uveličati početak OLJK-a, no kako je riječ o ambijentalnoj izvedbi koja je predviđena za dvorište hotela Central, program je otkazan. Umjesto toga u Hrvatskom narodnom kazalištu izveden je koncert "Noć filmske glazbe".
Gradonačelnik Ivan Vrkić u svom se govoru na otvorenju OLJK-a osvrnuo na duhovne slobode. Istaknuo je da su u današnjem dobu primat preuzele prirodne znanosti, tehnološki napredak i razvoj umjetne inteligencije. "Suvremenosti više nije u središtu čovjek kao slobodno biće, nego profit kao jamstvo 'nazovi napretka'. Unazad dva-tri desetljeća svi skupa buljimo u zaslone i to po cijeli dan, oči su nam četvrtaste kao ekran. I večeras će se mnogi tijekom ovog svečanog otvorenja ovisnički zagledati u zaslone svojih prepametnih uređaja. Doista, gdje je nestao čovjek?!", zapitao se gradonačelnik Vrkić.
Sloboda je najdragocjenije dobro, a samo rijetki, ponajprije istinski umjetnici, imaju hrabrosti stvarati i živjeti svoju slobodu. Zato nas, kaže gradonačelnik, već 18 godina privlači Osječko ljeto kulture jer žudimo za slobodom koje smo se svojevoljno odrekli. "Ćutimo da nas kultura u cjelini, posebice umjetničko stvaralaštvo vraća našoj biti, nama samima. Tako ćemo se sasvim sigurno osjećati tijekom18. Osječkog ljeta kulture kojega proglašavam otvorenim!", zaključio je gradonačelnik Ivan Vrkić.
Uslijedio je koncert „Noć filmske glazbe" na kojem su posjetitelji slušali teme iz filmova Jurski park, Titanic, Ratovi zvijezda i mnogih drugih. Orkestar HNK u Osijeku pod ravnanjem Mladena Tutavca podsjetio je okupljene na brojne filmske klasike.

Osječko ljeto kulture na Radio Osijeku pratimo svakodnevno u emisiji "Radio na OLJK-u" u 13 sati i 30 minuta.