Otvoreno pismo državnom vrhu

Otvoreno pismo državnom vrhu

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vlade Zoranu MIlanoviću, ministrima i "svim politikantima u Hrvatskoj", u kojem im opetovano zamjeraju jer Vukovar, Škabrnja i ostala mjesta iznimno stradala u Domovinskom ratu nemaju status mjesta posebnog pijeteta. Još jednom im poručuju da nisu dobrodošli. Predsjednik Josipović smatra da svi koji Dan sjećanja na žrtvu Vukovara žele pokvariti politiziranjem čine zlo Hrvatskoj.

Premijeru Milanoviću i "sudionicima njegova kola", iz Stožera postavljaju pitanje - nije li "degutantno da mu porezni obveznici plaćaju protuzakonito postavljanje ploča, čuvanje protuustavno postavljenih natpisa, enormne policijske straže i neviđenu hordu interventne policije kao i put u Vukovar na 18. studenog?". Također ga pitaju i "nije li krajnje degutantno da vam mi plaćamo put u Vukovar na 18. studenog? Da, na put u Vukovar idete službenim vozilima, na teret državnog proračuna?. "A ove godine, kada se u svjetlu sve ove vaše bijede i bezakonja koji vršite, Hrvatska dijeli na čestitu, vukovarsku, i na ovu vašu, nevukovarsku Hrvatsku, uplašili ste se da ćete ostati sami u koloni, za čije sudjelovanje vas plaćaju hrvatski porezni obveznici? Hoćete li našim novcem platiti i pratnju? Hoćete li platiti i dolazak onih koji će vam toga dana hodati uz bok kako ne biste hodali sami, kako se u kadrovima vaših, srboslavenskih medija ne bi ogledao sav vaš jad i vaša bijeda?", pitaju iz Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u pismu otvorenom za javnost.drzavni-vrh-photo-region-hrvatska-vukovar-vukovar_obljetnica__524146552.jpg

Državnim dužnosnicima, ujedno zamjeraju što, kako se tvrdi u pismu, za dolazak u Vukovar "uzimaju dnevnice" te predlažu da dnevnice, kada im već pripadaju, daju kako bi se svim domoljubima koji dolaze u Vukovar 18. studenoga iz različitih krajeva Hrvatske osigurao topli obrok.
Na kraju pisma poručuju da nisu dobrodošli.

Josipović: "Oni koji budu od Vukovara radili lošu predstavu, bit će veliki krivci"

Uoči "Dana sjećanja" u Vukovaru predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je da se taj dan ne smije pokvariti politiziranjem te je u kontekstu današnjeg Međunarodnog dana tolerancije i povodom početka prikupljanja potpisa za referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma ustvrdio da se ni na koji način ne smiju smanjivati prava manjina, jer bi to bio korak unazad za budućnost Hrvatske. "Dan sjećanja" je važan dan za sve nas, dan kad se sjećamo vukovarske tragedije i svih onih junaka koji su se borili za Vukovar, brojnih osoba koje su izgubile život ili su nakon pada Vukovara proživjeli kalvariju. Upravo zato što je to važan i vrijedan dan za sve nas, mislim da svi oni koji taj dan žele pokvariti politiziranjem, čine zlo Hrvatskoj. I nadam se da takvih neće biti", rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu tradicionalne Kave s građanima. Novinari su ga pitali što s obzirom na povišene tenzije u Vukovaru očekuje u ponedjeljak, kada se mimohodom kroz Vukovar do Ovčare obilježava "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine", te očekuje li da će biti dobrodošao.

vukovar-povorka-100.jpgJosipović je rekao kako će možda biti nekih ljudi koji će biti nezadovoljni njegovim dolaskom, ali i naglasio kako se osjeća dobrodošlim u svakom kraju Hrvatske, "a oni koji budu od Vukovara radili lošu predstavu, bit će veliki krivci".

Matić: U Vukovaru ćemo hodati kao u katedrali

O Vukovaru je danas govorio i ministar branitelja Predrag Matić rekavši kako Vlada 18. studenoga na Dan sjećanja dolazi iskreno odati poštovanje žrtvi Vukovara i kako neće učiniti ništa da naruši dignitet toga dana. "Hodanje od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata je kao hod po katedrali", rekao je Matić u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija i dodao kako će "oni, koji inače u katedrali zvižde i prave nered zviždati u Vukovaru". Matić je obećao i kako će vlada učiniti sve za taj grad kako bi se prevladalo teško gospodarsko stanje. "Vukovar je još uvijek čarobna riječ koja otvara sva vrata, samo to treba znati iskoristiti u pozitivnom smislu i nema toga tko bi pred Vukovarom zatvorio vrata", poručio je.