Ovogodišnja žetva: najbolji prinosi pšenice u povijesti Belja

Ovogodišnja žetva: najbolji prinosi pšenice u povijesti Belja

Na oranicama Belja završena je žetva ječma i pšenice te su ostvareni najbolji prinosi pšenice u povijesti Belja, od 8,8 tona po hektaru, što je sedam posto više nego lani, izvijestili su iz Belja .

U priopćenju se navodi kako je završena žetva ječma i pšenice na ukupno 5.057 hektara  (1.988 hektara ječma i 3.069 hektara pšenice). Žetva pšenice je trajala tri tjedna i donijela je najbolje prinose u povijesti Belja, ističu iz tvrtke navodeći kako je riječ o prinosu od 8,8 tona po hektaru što je povećanje od sedam posto u odnosu na prošlogodišnje. "Ovogodišnji prinosi najviši su u povijesti naše kompanije i najbolja su nagrada za cjelogodišnji trud i rad na našim oranicama", istaknuo je direktor ratarstva u Belju Krešimir Grgić. Dodao je kako su izuzetno zadovoljni i dinamikom ovogodišnje žetve.
Najbolji pokazatelj ovogodišnjeg uspjeha je usporedba s dostupnim podacima o europskom i hrvatskom prosjeku koji iznose oko 6 tona po hektaru, kazao je Grgić. Žetvi pšenice prethodila je žetva ječma koja je također dala iznimne prinose od 8 tona po hektaru. Riječ je o domaćim sortama ječma i pšenice, koje prevladavaju u sortimentu i daju iznimne rezultate u plodnoj baranjskoj ravnici.
Belje, tvrtka iz sastava koncerna Agrokor, ukupno obrađuje 20.000 hektara oranica, a ratarska proizvodnja početak je lanca sljedivosti na koji se nadovezuje vlastita tvornica stočne hrane, 25 farmi te prehrambena industrija koji čine zaokružen proces proizvodnje od polja do stola.